logo

23 Jan 2023

„POSEJDON“ - VEOMA LOŠA VEST ZA ZAPAD

clock 23 Jan 2023

cunami_nn.webp

Rusija je pre izvesnog vremena najavila završetak proizvodnje, prve partije najnovijih podvodnih dronova „Posejdon“, koji će biti isporučeni podmornici specijalne namene „Belgorod“. Kako navodi američki novinar, Rohan Parakad, vest o superoružju Ruske Federacije, izazvala je veliki odjek u zapadnim zemljama.

◽„Putin je dobio zastrašujuće superoružje sposobno da stvori radioaktivni cunami“, primećuje američki analitičar. Američki novinar je naveo, da su autori mnogih velikih zapadnih medija opisali borbeni sistem „Posejdon“, kao najstrašnije oružje koje je Rusija stvorila u poslednje vreme.

Veruje se da ovo podvodno torpedo može da se kreće brzinom većom od 200 km/h, i da ima neograničen domet.

◽„Torpedo je dizajnirano da neotkriveno klizi preko okeana, pre nego što eksplodira kada stigne do cilja“, naveo je analitičar. Uređaj je zvanično najavljen 2018. godine, kada je ruski predsednik Vladimir Putin, u svom govoru najavio skoro puštanje u rad šest novih „superoružja“. Tada je konstatovano da je praktično nemoguće zaustaviti i neutralisati „Posejdon“.

◽ Njegove prednosti su manevarska sposobnost i nizak nivo buke.

Prema zapadnim vojnim stručnjacima, Posejdon se može iskoristiti za udar na priobalne gradove Sjedinjenih Država. Konkretno, ovo mišljenje je izneo bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za međunarodnu bezbednost, Kristofer A. Ford.

◽„Stvaranje ovog oružja, prema Američkom mornaričkom institutu, predstavlja značajan korak napred u trci u nuklearnom naoružanju, a s druge strane ovo je veoma loša vest za Zapad“, rezimirao je Rohan Parakad.

user-image

Zoran

clock 2023-01-23 12:09:08

Prvo na Britaniju pa onda priobalne gradove SAD ?

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati