logo

24 Jan 2023

FRANKFURTER ALGEMAJNE CAJTUNG / ZAPADNI POSREDNICI DOLAZE PRAZNIH RUKU

clock 24 Jan 2023

eu-petorka_nn.webp

Predstavnici Nemačke, Francuske i EU žele dogovor Beograda i Prištine, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) i dodaje da je zato pitanje da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti "založiti" svoj politički kapital.

◽ Kako navodi FAZ, nisu velike šanse da Zapad okonča spor Srbije i Kosova jer posrednici u Beograd i Prištinu odlaze "praznih ruku", prenosi "Dojče vele".



◽ Novinar Mihael Martens, autor teksta, podseća da francusko-nemački predlog kao ideju ima sporazum dve Nemačke od pre pola veka. Po njemu bi, kako se navodi, Srbija faktički prihvatila Kosovo mada ga ne bi eksplicitno priznala.

◽ Prema pisanju lista zapadni emisari imaju ambiciozne ideje, a stvar ne bi trajala godinama, već možda samo nekoliko meseci do sporazuma.

◽"Nije iznenađenje Kurtijevo odbijanje da evropski predlog prihvati sa zadovoljstvom. U Prištini, kao i u Beogradu, posrednici se posmatraju kao emisari praznih ruku.

Perspektivu članstva u EU, cilj koji je svojevremeno probudio znatnu reformsku energiju u regionu, posrednici ne mogu da ponude", navodi list.

◽ Prema pisanju lista evropska perspektiva na Balkanu deluje daleko manje atraktivno nego što se misli u Briselu jer niko, ističe se, zapravo ne zna šta se pod njom podrazumeva osim "retorički proglašene nove epohe".

◽"Ali kako se čuje u Beogradu, ni Vučić neće investirati politički kapital u projekat čiji zagovornici ne mogu ubedljivo da mu kažu šta on ima od toga", zaključuje FAZ.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati