logo

25 Jan 2023

❗ČOMSKI / SVE VEĆA PRETNJA NUKLEARNOG RATA

clock 25 Jan 2023

čomski_nn.webp

Svet se klati na ivici provalije zbog povećanog rizika od nuklearnog rata, neuspeha u rešavanju ekoloških izazova i smanjene sposobnosti da se racionalno rešavaju problemi, rekao je svetski poznati filozof i lingvista Noam Čomski u subotu za "RT internešenel".

◽ Prema filozofu, glavne brige čovečanstva su "sve veća pretnja nuklearnog rata" i "veoma ozbiljna i rastuća pretnja uništenja klime".

Klimatski problem i dalje postoji jer "države ne rade ono što znaju da moraju da urade da bi rešile ovu krizu", rekao je on.

◽Treća briga, nastavio je Čomski, je "propadanje arene racionalne ozbiljne debate i promišljanja" u kombinaciji sa "kolapsom demokratskih snaga" širom sveta. Profesor je priznao da iako se čini da ova tačka nema nikakve veze sa pretnjom nuklearnog rata i klimatskim promenama, racionalna debata je "jedina nada za suočavanje sa prva dva".



◽"Sva tri problema su se znatno pogoršala tokom protekle godine, i ako ne dođe do oštrog preokreta, jednostavno ćemo krenuti ka provaliji, padu u nepovratno, i to ne u dalekoj budućnosti", upozorio je on.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati