logo

26 Jan 2023

❗LJEPOJEVIĆ / PRITISCI ZAPADA ZA KIM SU ZAPRAVO LIČNI PRITISCI, VUČIĆ MANIPULIŠE

clock 26 Jan 2023

sinisa-lepojevic_nn.webp

Pritisci na Srbiju oko Kosova pretvoreni su u lične ucene, izjavio je FoNetu novinar Siniša Ljepojević, koji smatra da je Zapadu „strašno važno“ da Beograd prizna nezavisnost Prištine da bi se legalizovalo bombardovanje 1999. godine i pod tim izgovorom Kosovo postalo član NATO. Krajnji cilj svega je da se Alijansa legalno instalira na tom prostoru, zaključuje Ljepojević.

◽ On je u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici Srbije ocenio da je nemačko-francuski plan za kosovsko pitanje pozicija Zapada od prvog dana proglašenja nezavisnosti Kosova, samo je sada jezički malo veštije formulisan i „za nijansu direktniji“.

◽ To je finale Briselskog sporazuma i procesa, protumačio je Ljepojević i konstatovao da je, posle povlačenja institucija sa severa, predaje telefonskog, poštanskog broja i energetskog sistema, sada na red došla razmena diplomatskih misija i nemešanje u poslove druge strane.◽ Kako je primetio, ne spominje se formalno priznanje, ali je Zapad sa bočne strane izgurao ono što želi. Ljepojević problem vidi i u tome što se to državno pitanje Kosova u proteklih 10 godina svelo na „privatni posao“, jer javnost ne zna o čemu se pregovaralo.

◽ Uglavnom smo nešto saznavali iz albanskih medija, iz Prištine. To je privatni posao, koji je sada doveden do nečega što ti ljudi, koji su privatizovali taj posao u Beogradu, jednostavno ne smeju da priznaju javnosti jer su je lagali, uveren je Ljepojević.

◽ To što se ne pominju Ujedinjene nacije (UN), to su obmane, naglasio je on, dok na pitanje cene koju bi Srbija platila u slučaju odbijanja nemačko-francuskog plana odgovara: „To su manipulacije“.◽ Srbija može i da prizna Kosovo, ali ono neće ući u UN, jer o tome odlučuje Savet bezbednosti UN, a tamo su dve zemlje koje to ne prihvataju. U svetu postoje 224 države, a samo 192 su članice UN, podsetio je Ljepojević.

◽ On smatra da postoji još jedna stvar koja se manje spominje, a to je da SAD vode rat i protiv Evrope, koje je sada ponižena, a Amerikanci se onda na surov i bahat način vraćaju u region.

◽ Bojim se da takvo ponašanje neće dovesti do rešenja, makar ga svi potpisali, već će samo biti izvorište novih problema, zaključio je Ljepojević.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati