logo

29 Jan 2023

THE WALL STREET JOURNAL / ZABRINUTOST NEKIH ZAPADNIH ZEMALJA DA BI VREME MOGLO BITI NA STRANI RUSIJE

clock 29 Jan 2023

ruska-vojska1_nn.webp

Povećanje vojne pomoći Ukrajini povezano je sa strahovima Zapada da Rusija može da pobedi u dugotrajnom iscrpljujućem sukobu, piše The Wall Street Journal. Kako list primećuje, zapadne vlade su se ranije nadale da, što duže bude trajao sukob u Ukrajini, veća je verovatnoća da će Kijev pobediti.

◽ Međutim, sadašnja situacija stvara strah na Zapadu da bi Rusija mogla pobediti u svakom dugotrajnom sukobu.

Dakle, iza odluke da se naglo poveća isporuka vojne pomoći Ukrajini stoji zabrinutost nekih zapadnih zemalja da bi vreme moglo biti na strani Rusije, piše list.

◽ Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.◽ Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati