logo

30 Jan 2023

❗SKOT RITER / KAKO SAM POKUŠAO DA SPREČIM AMERIČKU INVAZIJU NA IRAK 2003

clock 30 Jan 2023

riter_nn.webp

Skot Riter je penzionisani obaveštajac američkog marinskog korpusa, vojni analitičar i autor mnogih knjiga. Riter je, takođe, služio kao inspektor za sprovođenje INF Sporazuma u Sovjetskom savezu, bio je član štaba generala Švarckopfa tokom Zalivskog rata, a od 1991. do 1998. bio je glavni inspektor za oružje pri UN u Iraku.

◽ U novom autorskom tekstu za "RT Internešenel", Riter je opisao svoja iskustva u funkciji inspektora za oružje u Iraku, ali i neuspeli pokušaj da spreči američku invaziju na tu bliskoistočnu zemlju, tvrdeći da su razlozi predsednika Džordža Buša za vojnu intervenciju bili neosnovani.



◽ On je postao poznat neposredno pre invazije na Irak 2003. godine, kada je javno osporio stav Vašingtona, rekavši da Sadam Husein nema oružje za masovno uništenje. U novom autorskom tekstu za "RT Internešenel", Riter je opisao svoja iskustva u funkciji inspektora za oružje u Iraku, ali i neuspeli pokušaj da spreči američku invaziju na tu bliskoistočnu zemlju, tvrdeći da su razlozi predsednika Džordža Buša za vojnu intervenciju bili neosnovani.



◽"Od 1991. do 1998. služio sam kao jedan od viših inspektora UN za oružje u Iraku, gde sam nadgledao iračko razoružavanje. Moj tim inspektora je CIA pokušala da iskoristi u junu 1996. kako bi pokrenula puč protiv Sadama, a kontinuirano mešanje SAD u rad mog tima inspektora dovelo je do toga da podnesem ostavku u UN u avgustu 1998. godine", rekao je Riter za "RT Internešenel"

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati