logo

30 Jan 2023

PRITAJENI PLAN - NEKI BI DA SRBIJA U EU IDE PREKO NATO, ALI JEDNU PREPREKU NE MOGU DA PRESKOČE

clock 30 Jan 2023

av-stoltenberg_nn.webp

Cilj političkog Zapada na Balkanu nisu evropske integracije regiona, već njegovo stavljanje pod potpunu direktnu vojnu i političku kontrolu NATO, a najvažnija u tom pogledu im je Srbija kao centralna balkanska država.

◽ Ovo je mišljenje stručnjaka za međunarodno pravo i odnose Danijela Igreca iz Slovenije na pokušaje da se u javnosti opet progura teza da Srbija treba da ide ka evroatlanskim integracijama a ne samo prema evropskim.



◽„Taj proces približavanja zapadnom vojnom bloku na zamahu je dobio tokom 2016. godine kada je usvojen Zakon o saradnji sa NATO u oblasti logističke podrške. Najspornija tačka ovog sporazuma koja je najviše uznemirila građane jeste ona u kojoj se NATO vojnicima garantuje imunitet tokom boravka na teritoriji Srbije kao i izuzeće od odgovornosti pred srpskim sudovima,“ podseća on.

◽ Najveća prepreka takvim pokušajima je, dodaje Igrec, činjenica da se preko 85 odsto stanovništva Srbije protivi NATO integracijama.

„Očigledno tu nije pomogla ni suptilna propaganda koja se svih ovih godina vrši u korist promene izrazito negativnog imidža koji NATO ima u srpskom društvu, uzevši u obzir traumatično iskustvo koje smo kao narod i država doživeli tokom devedesetih godina.

◽ Međutim, primer Crne Gore koja je ugurana u NATO uprkos protivljenju većine njenih građana govori nam da moramo da budemo veoma oprezni i da na vreme sprečimo takav scenario u slučaju Srbije,“ upozorava on.

user-image

Zoran

clock 2023-01-30 12:03:42

Nismo ludi da idemo sa onim ko nas je bombardovao, još usto i gube u Ukrajini ?

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati