logo

11 Feb 2023

NEMAČKE DIPLOMATE TRAŽE HITAN OPOZIV KRISTIJANA ŠMITA

clock 11 Feb 2023

smit1_nn.webp

Grupa bivših nemačkih diplomata i stručnjaka za Balkan u pismu upućenom Komitetu za spoljne poslove Bundestaga traži opoziv visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Kristijana Šmita, objavio je danas nemački "Špigl".

▪️ Oni su u pismu optužili člana Hrišćansko-socijalne unije Bavarske CSU da je naneo trajnu štetu mirovnom procesu u Bosni i Hercegovini i imidžu Nemačke.

▪️ Od njegovog imenovanja 2021. godine, on je, kažu autori pisma, promovisao nacionalističke snage i štitio one koji rade na potkopavanju i uništavanju države.



▪️ Kao primer navode da je Šmit dozvolio hrvatskoj vladi da ga iskoristi kada je u toku izbornog dana promenio izborni zakon u BiH, čime se svrstao na jednu, Hrvatsku, stranu.

▪️ Osim toga, kako piše "Špigl", on je stajao ispred zastave raspuštene hrvatske paradržave , Hrvatske republike Herceg-Bosna, tokom praćenja fudbalske utakmice na Svetskom prvenstvu te dao lažne informacije odboru britanskog parlamenta o ordenu koji je dobio od Hrvatske.

▪️ O kontroverznim potezima Kristijana Šmita se raspravljalo od njegovog imenovanja 2021.

godine, a sada sve te navode ispituje Spoljnopolitički odbor Bundestaga.

▪️ Republika Srpska, ali ni Rusija i Kina, ne priznaju Šmita za visokog predstavnika, jer njegov izbor nije verifikovan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija a osim srpskih na njegov dolazak nisu blagonaklono gledali ni bošnjački predstavnici, jer su smatrali da će biti previše naklonjen hrvatskim političarima u BiH, prenosi RT Balkan.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati