logo

11 Feb 2023

⚡UKRAJINSKA ODBRAMBENA LINIJA BAHMUT-SEVERSK PRED POTPUNIM URUŠAVANJEM

clock 11 Feb 2023

ukrajina-bahmut4_nn.webp

Pred potpunim je urušavanjem ukrajinska odbrambena linija Bahmut-Seversk. Ruske snage koje su prodirale iz ranije zauzetog Soledara na zapad faktički su potpuno oslobodile dva važna naselja Paraskovievku i Krasnuju Goru.

▪️ Ostaci ukrajinskih garnizona pobegli su preko polja na zapad, a potom i Orehovo-Vasiljevku. Time je presečena saobraćajnica koja spaja Bahmut - Artjomovsk sa Slavjanskom. Usledio je dalji prodor iz Orehovo-Vasiljevke na zapad.

Celih deset kilometara, u naletu.

▪️ Čim taj klin bude ojačan bar jednom brigadom, Rusi će doći u priliku da počnu da ugrožavaju mnogo veći i mnogo značajniji Kramatorsk, u kojem je sve dosad ukrajinska komanda za ceo donbaski front.

▪️ Sa ovim je sudbina ukrajinskog garnizona u Bahmutu verovatno konačno zapečaćena jer više nema ni jednog puta za njegovo snabdevanje koji nije u ruskim rukama ili pod kontrolom ruske artiljerije.



▪️ Ruske snage su već počele napad na izuzetno važno ukrajinsko utvrđenje Časov Jar koji vojnom vrhu u Kijevu čak postaje vavžniji od opkoljenog Bahmuta. Časov Jar je na manjoj visoravni koja omogućuje artiljerijsku dominaciju u krug, u dosegu direktne vidljivosti.

▪️ Iz Časovog Jara, Rusi će ugrožavati ukrajinske snage skoncentrisane za odbranu Konstantinovke. Dalje prodiranje vodiće ih i ka Družkovki.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati