logo

13 Feb 2023

NASTAVAK SUĐENJA DUDAKOVIĆU I OSTALIMA ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U KRAJINI

clock 13 Feb 2023

dudakovic_nn.webp

Suđenje nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika i komandanata tog korpusa za zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine, biće nastavljeno danas pred Sudom BiH.

▪️ Osim Dudakovića, za zločine protiv čovečnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, okolnih sela, te progon i uništavanje verskih objekata, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.



▪️ Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni, prenela je RTRS.

▪️ I posle rata Atif Dudaković je mnogo puta bio u centru pažnje zbog svojih pretećih i neprijateljskih izjava, posebno posle obelodanjivanja video-snimaka na kojima naređuje pogubljenja.



▪️ Pažnju javnosti je krajem maja 2017. izazvao njegov poziv iz Konjica upućen svim Bošnjacima starijim od 17 godina da se naoružaju, poručujući da rat nije završen, već da je samo prestala pucnjava.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati