logo

14 Feb 2023

❗ZAHAROVA / INSISTIRAMO NA REZOLUCIJI 1244

clock 14 Feb 2023

zaharova_nn.webp

Zaharova je rekla da Rusija insistira da se "kosovski problem", koji je ključan za Srbe, reši na osnovu međunarodnog prava u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN

▪️ Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova prokomentarisala je navode da dolazi do erozije odnosa na liniji Beograd - Moskva, kao i pojedine izjave najviših srpskih zvaničnika da može doći do srpskih sankcija Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

▪️ "Treba napomenuti da se ruski odnosi prema Srbiji, koja se već mnogo godina nalazi pod rastućim pritiskom kolektivnog Zapada zbog težnje te zemlje da vodi nezavisnu spoljnu i unutrašnju politiku, nisu promenili i da ne podležu koroziji, ma koliko da se menjale okolnosti na međunarodnom planu.



▪️ Dosledno podržavamo Beograd koji se bori za svoj suverenitet i teritorijalni integritet na delu svoje teritorije - na Кosovu i Metohiji. Stoga i insistiramo da se kosovski problem, koji je ključan za Srbe, reši na osnovu međunarodnog prava i u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", istakla je Zaharova.

▪️ Takođe je napomenula da je glavni cilj SAD i EU da nateraju Beograd da se pridruži antiruskim sankcijama i da Srbija razume značaj partnerstva sa Rusijom.

▪️ "Nacionalni interesi nisu predmet pregovaranja. Beograd razume značaj rusko-srpskog strateškog partnerstva i zato se uzdržava od preduzimanja praktičnih mera na štetu naših odnosa.

Logika sugeriše da bi suprotan izbor neizbežno bio povezan sa nenadoknadivom štetom samoj Srbiji", rekla je Zaharova.

▪️ Кako je Zaharova naglasila, svi znaju kakva je izdržljivost Beogradu potrebna da nastavi da sarađuje sa Rusijom, ali naravno, u interesu svoje države.

▪️ "Beograd je pod najžešćim pritiskom Vašingtona i Brisela, kao i njihovih saveznika, koji daju sve od sebe da Srbiju uvuku u svoj 'antiruski front'. Njihov pravi cilj nije da 'stabilizuju' region, već da slome političku volju srpskog rukovodstva i, pre svega, da ga nateraju da se priključi režimu sankcija Rusiji", istakla je ona.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati