logo

15 Feb 2023

RUSKA VOJSKA PROBILA LINIJU ODBRANE U LNR

clock 15 Feb 2023

ukrajina_nn.webp

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je tokom noći da su ruske snage uspele da probiju liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine u LNR, nakon čega su se ukrajinske snage povukle nekoliko kilometara.

▪️ Kako navode iz Ministarstva, ukrajinski vojnici napuštali su svoje pozicije u brzini, ostavljajući za sobom tela poginulih saboraca, vojnu tehniku i opremu. Tokom povlačenja, teren je miniran protivpešadijskim minama NATO-a, prenose mediji.

▪️ Istovremeno, bitke kod Bahmuta se nastavljaju. Vođa "vagnerovaca" Jevgenij Prigožin juče je poručio da, prema njegovoj proceni, ovaj grad neće biti oslobođen u skorije vreme, jer se bitke vode maltene za svaku kuću.



▪️ "Na severu se vode teške bitke. Ne postoje preduslovi da neprijatelja opkolimo u severnim delovima grada. Bitke se vode za svaku kuću, za svaki kvadrat. Imamo težak zadatak. Ljudi ginu kao u mašini za mlevenje mesa", rekao je Prigožin.

▪️ Ukrajinski portal "Strana.ua" piše da se iz grada, iz državnih objekata, iznose arhivska dokumenta kako ne bi dospela u ruke Rusa. Na društvenim mrežama kruži video na kojem se vidi kako se iznose dokumenta iz gradske uprave za obrazovanje i penzioni fond.

▪️ Zapadno od Bahmuta, u gradu Časiv Jar, ukrajinske vlasti započele su evakuaciju činovnika i radnika različitih preduzeća, a primećeno je i da iz njega odlazi veliki broj civila, saopštili su iz LNR.

Nije zabeležena evakuacija bolnica i medicinskih ustanova, iako se svi oni koji mogu da napuste bolnicu po hitnom postupku šalju kući, dodaju iz LNR.

▪️ U međuvremenu, Rusi javljaju da su Oružane snage Ukrajine streljale grupu lekara koja se uputila ka gradu Ugljedaru u DNR, jugozapadno od Donjecka. Činjenica da se radilo o medicinskim radnicima nije zaustavila Ukrajince, rekli su iz DNR, dodajući da su ovakve akcije i ranije bile primećene i na drugim delovima fronta.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati