logo

19 Feb 2023

AMERIKANCI U VELIKOM STRAHU OD SKOROG PORAZA UKRAJINSKIH ORUŽANIH SNAGA

clock 19 Feb 2023

zelenski-bajden_nn.webp

Pred posetu američkog predsednika Džo Bajdena Poljskoj, administracija Bele kuće je tražila od Ukrajine da aktivira dejstva na bojnom polju, piše list "Politiko". Prema informacijama novinara, američki analitičari se plaše da će ruska vojska naneti poraz ukrajinskoj vojsci na jugu i istoku, a isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini će se usporiti.

▪️ Bajdenova administracija je po hitnom postupku zahtevala od administracije predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da konsoliduje svoja dostignuća i, eventualno, nanese kontranapad.

Bela kuća je takođe rekla timu Zelenskog, prema rečima nekoliko zvaničnika, da se pripremi za ofanzivu, s obzirom na to da oružje i pomoć iz Vašingtona i Evrope slobodno teku, plašeći se da bi podrška evropskih suseda Ukrajini uskoro mogla da bude ograničena - pojasnio je list.

▪️ Po mišljenju eksperata, Rusiji i dalje ostaju dve važne prednosti na bojnom polju – snaga i vreme. Zato su akcije Severnoatlantske alijanse pod sumnjom.▪️ Mislim da još uvek nije jasno da li Bajden može da sačuva jedinstvo NATO-a. Nadalje će biti sve složenije. Ukrajina će morati da pokaže rezultate nakon što je dobila pomoć - komentarisao je situaciju penzionisani general Dejvid Hiks, koji je komandovao svim američkim i NATO snagama koje su se bavile pripremom i konsultacijama avganistanskog ratnog vazduhoplovstva.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati