logo

21 Feb 2023

KONCERNI KOJI PROIZVODE ORUŽJE OBLIKUJU POLITIČKU STRATEGIJU AMERIČKE ADMINISTRACIJE

clock 21 Feb 2023

bajden1_nn.webp

U Sjedinjenim Američkim Državama pristalice nastavka borbenih dejstava počele su u potpunosti da određuju politiku vlasti. To smatra politički analitičar i predavač na katedri za politologiju i međunarodne odnose Univerziteta Maltepe Hasan Unal.

▪️ „Vidimo da, zahvaljujući podršci grupe koju predvode američki državni sekretar Blinken i savetnik za nacionalnu bezbednost Salivan, koncerni koji proizvode oružje u punom smislu te reči oblikuju političku strategiju američke administracije na način koji im je potreban“, rekao je profesor.▪️ Unal je objasnio da Bajdenova poseta Kijevu podseća na užurbanu posetu bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona Ukrajini prošlog proleća, čiji je cilj bio da se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odgovori od sklapanja mira.

▪️ Prema njegovim rečima, Bajden je otputovao u Kijev kako bi sprečio Zelenskog da se povuče. Sada ukrajinska vlada prolazi kroz još jednu ozbiljnu kadrovsku rekonstrukciju i otpuštanja, što je možda vezano za shvatanje da neće moći da pobedi u ovom sukobu.

▪️ Osim toga, Bajdenova poseta je još jedan pokušaj da se demokratama obezbede dodatni poeni na predstojećim izborima.

Trenutna ekonomska situacija u SAD ukazuje na prilično ozbiljne šanse da se Donald Tramp vrati na vlast.

▪️ U američkom društvu vlada i nezadovoljstvo razmerama materijalne pomoći koju Vašington pruža Ukrajini i ta činjenica može da igra protiv Bajdena, zaključuje turski profesor.

▪️ Američki predsednik Džozef Bajden danas je doputovao u iznenadnu posetu Kijev, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati