logo

24 Feb 2023

❗SIMOR HERŠ / BAJDEN JE ODLUČIO DA SABOTIRA SEVERNI TOK ISKLJUČIVO IZ POLITIČKIH RAZLOGA

clock 24 Feb 2023

simor-hers_nn.webp

"Bajdenov cilj je bio da spreči Nemačku i Zapadnu Evropu da otvore gasovod u slučaju ranijeg početka hladnog vremena. Nemačke vlasti su uvele sankcije, zaustavile jedan naftovod, ali su imale pravo da otvore drugi, što Bajden nije želeo, rekao Herš.

▪️ Prema njegovim rečima, SAD su proučavale mogućnost sabotaže gasovoda i pre početka specijalne operacije. Ali eksploziv je postavljen u junu, kada se državama učinilo da je sve u redu na frontu Oružanih snaga Ukrajine.

Do septembra je postalo jasno da Kijev ima ozbiljnih problema.

▪️ Prema njegovim rečima, u tome je i bila suština operacije: učiniti tako da Evropa, konkretno zapadna Evropa, nastavi da podržava NATO i isporučuje oružje Ukrajini, „raspirujući ono što je očigledno proksi rat protiv Rusije koji se upravo vodi“.

▪️ Takođe je rekao da u poslovnim krugovima povezanim sa gasovodima niko ne bi poverovao da je Rusija sama izazvala eksplozije na gasovodima „Severni tok“.



▪️ "Sada mogu da vam kažem: ljudi u tom biznisu, konsultanti kompanija koje rade na gasovodima ─ ja sam razgovarao sa tim ljudima, posebno sa jednim od njih ─ čvrsto su uvereni da Rusija to nije uradila, jer bi s njene strane to bila potpuna ludost“, naveo je novinar.

▪️ On otkriva da se tim koji je pravio plan o eksplozijama uznemirio kada je američki predsednik javno rekao da zna kako da zaustavi rad gasovoda jer se sve planiralo kao tajna operacija.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati