logo

24 Feb 2023

"TIME"/ MOŽE SE SUMNJATI DA BELA KUĆA ŽELI DA UKRAJINA PROTERA RUSKE TRUPE SA SVIH TERITORIJA

clock 24 Feb 2023

ukrajina-rat9_nn.webp

SAD mogu da pruže finansijsku pomoć Kijevu kako bi se Ukrajina pomirila sa gubitkom teritorija, napisao je kolumnista Tajma Filip Šort.

▪️ „Iako niko nije spreman da to direktno kaže, može se sumnjati da Bela kuća želi da Ukrajina protera ruske trupe sa svih teritorija koje okupiraju.

▪️ Ukrajinsko napredovanje na Krim, gde većina stanovništva sebe smatra Rusima i koji je, iz perspektive Moskve, ruski region kao i svaki drugi, rizikuje upravo onu vrstu nekontrolisane eskalacije koju Bajdenova administracija namerava da spreči“, rekao je on.▪️ Po njegovom mišljenju, Moskva ne može da izgubi u sukobu u Ukrajini. Iz tog razloga, najverovatniji ishod događaja biće očuvanje anektiranih teritorija od strane Rusije , rekao je Šort.

▪️ „Ako se to dogodi, Ukrajinci će, ne bez razloga, to shvatiti kao izdaju od zapadnih zemalja, ali, na kraju, Kijev možda neće imati drugog izbora nego da prihvati. Zapad će zasladiti gorku pilulu pružajući ogromnu pomoć u oporavku“, zaključio je analitičar.

▪️ Kijevske vlasti su više puta najavljivale planove za pokretanje ofanzivne operacije na Krimu.

Istovremeno, Mihail Podoljak , savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog , rekao je da, pošto je dogovorio isporuku tenkova, Kijev pregovara o isporuci raketa i aviona proširenog dometa za udare na Krim.

▪️ Ranije je američki demokratski političar, kandidat za guvernera Kentakija, Džefri Jang , rekao da je Ukrajina nakon državnog udara 2014. postala marioneta Sjedinjenih Država.

▪️ Prema njegovim rečima, Ukrajinu danas u potpunosti kontrolišu Stejt department, CIA, Pentagon, NATO i „grupe teško naoružanih ukrajinskih nacista“.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati