logo

25 Feb 2023

ZELENSKI SAOPŠTIO JE DA PLANIRA DA SE SASTANE SA KINESKIM PREDSEDNIKOM SI ĐINPINGOM

clock 25 Feb 2023

zelenski1_nn.webp

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da planira da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, kako bi razgovarali o predlozima Pekinga o okončanju rata u Ukrajini.

▪️ U obraćanju, povodom prve godišnjice rata u Ukrajini, on je juče rekao da kineski predlog signalizira da je Peking uključen u potragu za mirom, prenosi BBC.

▪️ "Zaista želim da verujem da Kina neće isporučivati oružje Rusiji", rekao je Zelenski.

Kineski plan, koji je Ministarstvo spoljnih poslova objavilo juče, poziva na mirovne pregovore i poštovanje državnog suvereniteta svih zemalja.

▪️ Dokument od 12 tačaka ne navodi izričito da Rusija mora da povuče svoje trupe iz Ukrajine, a takođe osuđuje upotrebu „jednostranih sankcija“, što se smatra prikrivenom kritikom ukrajinskih saveznika na Zapadu, ocenjuje BBC.

▪️ Kineski predlozi su usledili posle posete visokog diplomate te zemlje Vang Jia Moskvi, gde se u sredu sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.▪️ Rusija je pozdravila kineski mirovni predlog. Delimo stavove Pekinga - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi.

▪️ Kineske vlasti do sada nisu zvanično odgovorile na poziv Zelenskog da se sa sastane sa Sijem.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati