logo

01 Mar 2023

❗ŽIVADIN JOVANOVIĆ / EVROPSKI PREDLOG NIJE U SKLADU SA MEĐUNARODNIM PRAVOM, NITI SE POZIVA NA NJEGA

clock 01 Mar 2023

zivadin-jovanovic_nn.webp

U svemu što stoji u okvirnom planu EU za dalje razgovore o Kosovu i Metohiji, odnosi između Beograda i Prištine definišu se kao odnosi dve suverene države. Taj tekst nije u skladu sa međunarodnim pravom, niti se poziva na njega, kao ni sa Rezolucijom 1244. Uz sve to, plan je pun nejasnoća koje bi trebalo razjasniti.

Ovako nacrt okvirnog plana za dalje razgovore Beograda i Prištine, dokument nekada znan, po imenima njegovih autora, kao Šolc-Makronov plan, a kasnije kao plan EU, komentariše nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović.

Plan nije u skladu sa srpskim ustavom, kao ni sa Rezolucijom 1244. Prema njegovim rečima, Rezolucija 1244 predstavlja akt najviše pravne snage u međunarodnom poretku, koja obavezuje sve članice UN, uključujući i članice NATO-a i EU i ona garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Sve što pominje u vezi sa Kosovom i Metohijom, to je široka autonomija u okviru Srbije.

"Od tih odredbi, ničega nema u ovom tekstu. Tekst je napisan tako kao da Rezolucija 1244 uopšte ne postoji, kao da su se učesnici odrekli Rezolucije, a kao što znamo, Srbija se nje nikada nije odrekla. Takođe, nikada nismo čuli tako nešto ni za bilo koju članicu EU, za Nemačku, Francusku ili Italiju. Dakle, upitno je kakva je pravna priroda osnovnog sporazuma", ističe Jovanović.

Stoga je, prema rečima našeg sagovornika, potpuno jasno da se nacrt okvirnog sporazuma prezentuje kao pravna osnova svega što se ubuduće bude dogovaralo i radilo.

Gde su srpske crvene linije. Iz stavova srpskog državnog rukovodstva i zaključaka Narodne skupštine jasno se vidi da je naša zemlja protiv članstva tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama, kao i da Srbija neće priznati jednostranu secesiju Prištine. To su jasno naznačene crvene linije koje, kaže Jovanović, treba dalje razraditi, precizirati i afirmisati – on srpske stavove tumači tako da će se Beograd svim sredstvima boriti protiv takvih ambicija Prištine i boriti se protiv učlanjenja Kosova u bilo koje međunarodne organizacije, gde je članstvo rezervisano samo za suverene države.


"Što se tiče druge crvene linije da Srbija neće priznati jednostranu i ilegalnu secesiju, mislim da se jasno podrazumeva da se to protivljenje ne odnosi samo na reč `priznanje`, nego se odnosi na suštinu – da je Srbija u suštini protiv nezavisnosti bez obzira kako je ono upakovano, odnosno da li je korišćen termin `nezavisnost` ili da će Srbija razvijati dobrosusedske odnose sa tzv. Kosovom, priznati njegove simbole ili razvijati sa njim odnose na principima ravnopravnosti“, naznačava Jovanović.

Međutim, u nacrtu teksta okvirnog plana, te crvene linije ne mogu se videti. Zbog toga on nije u skladu, niti sa Ustavom Srbije, niti sa Rezolucijom 1244, niti sa osnovnim principima međunarodnih odnosa, dodaje on.

user-image

Grga

clock 2023-03-01 13:37:03

Kod pedera nema crvenih linija.?

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati