logo

07 Mar 2023

ŽIVADIN JOVANOVIĆ / ZAPAD JE PRIHVATIO TAKTIKU KORAK PO KORAK, DA DOVEDE SRBIJU DO PRIZNANJA KIM

clock 07 Mar 2023

av-borelj_nn.webp

"Kosovo" neće težiti članstvu u Ujedinjenim nacijama bez eksplicitne saglasnosti svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, među kojima su Rusija i Kina, navodno piše u Mapi puta za implementaciju evropskog plana za KiM

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović kaže za RT Balkan da je ova izmena napravljena da bi izgledala kao ustupak Srbiji, iako to suštinski nije. Jovanović ističe da je u pitanju mamac za Srbiju koji je apsolutno bez ikakve vrednosti.

"Jasno je da niko ne može postati članica UN bez odluke Saveta bezbednosti, a odluka SB UN se ne može doneti bez konsenzusa svih stalnih članica", podseća Jovanović.

On dodaje da je izvesno i da Rusija i Kina, kao stalne članice SB UN, podržavaju poštovanje Rezolucije 1244 u kojoj se garantuje suverenitet Srbije.

"Ovo je jedna konstatacija koja treba da bude neka vrsta melema Srbiji na ranu otcepljenja. Mislim da je ovo iz arsenala čuvanja obraza žrtvi, to je čista kozmetika koja omogućava Srbiji da svojoj javnosti ustvrdi da je uspela, jer tamo stoji da KiM neće tražiti članstvo u UN bez saglasnosti stalnih članica", kaže Jovanović.

"Zapad je prihvatio taktiku korak po korak, da dovede Srbiju do priznanja KiM kao tačke bez povratka. Pogrešni su signali kada Srbija kaže da se protivi članstvu 'Kosova' ali ne može da ga spreči. Ne može Srbija predati svoju sudbinu članicama NATO i izdati svoje tradicionalne prijatelje", navodi Jovanović.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za RT Balkan da Srbija ne može da očekuje od svojih prijatelja - Rusije i Kine, da brane njene interese, a da ona ćuti.

"Predloženo rešenje je neshvatljivo u međunarodnim odnosima, da zemlja nema pravo da zauzme stav o članstvu secesionističke teritorije u krovnoj međunarodnoj organizaciji kakve su UN.

Mislim da se radi o duplom poniženju Srbije. Prvo, što se od nas tako nešto traži i pokazuje naša bespomoćnost, drugo, zašto bi tako nešto mi prihvatili? Mislim da je ovakvo rešenje apsolutno neprihvatljivo", kaže Anđelković.

On dodaje da se ovakvim predlogom odgovornost prebacuje na Rusiju i Kinu, pa bi one ispale krive za ulazak "Kosova" u UN, a ne Zapad koji na tome insistira.

"Zamislite da 'Kosovo' uđe u UNESKO, onda naša kulturna baština na KiM nije više naša nego kosovska, Gračanica nije srpsko nasleđe već kosovsko. Zato je ključno da se definiše da nema ulaska 'Kosova' u organizacije", kaže Anđelković.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati