logo

12 Mar 2023

❗DAGLAS MEKGREGOR / TEŠKO JE ZAMISLITI OPSTANAK NATO I EU POSLE UKRAJINSKOG SUKOBA

clock 12 Mar 2023

mekgregor3_nn.webp

Kada bi Vašington bio spreman da prizna da Moskva ima legitimne interese za svoju nacionalnu bezbednost u Ukrajini i na Crnom moru, pregovori o okončanju sukoba u Ukrajini mogli bi da se održe sutra ujutru, kaže za "Novosti" bivši ambasador SAD u Nemačkoj Daglas Mekgregor.

"Nažalost, Vašington odbija da prizna bezbednosne interese Rusije. Ukrajinska neutralnost, po austrijskom modelu, uvek je bila prihvatljiv ishod za Evropljane, ali rešenost Vašingtona da uključi Ukrajinu u NATO i učini ovu zemlju neprijateljskom prema Rusiji sprečavaju mirni ishod", poručuje on.



"Ruska stvar u ovom sukobu je pravedna. Osim toga, na Zapadu ako mogu tako da se izrazim, nema apetita za rat sa zvaničnom Moskvom", navodi Mekgregor.

Bivši ambasador SAD u Nemačkoj, takođe, smatra da je teško zamisliti opstanak NATO i Evropske unije posle ukrajinskog sukoba.

"Tehnički gledano, pokušaj uništenja gasovoda na severu Evrope je bio čin rata protiv i Rusije i Nemačke.

Rezultat toga je da, kako konflikt dalje odmiče, pokazuje se sve više koliko se evropski strateški interesi duboko razlikuju jedni od drugih i od Sjedinjenih Država", napominje američki diplomata.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati