logo

15 Mar 2023

RUSKA „KOSILICA“ POKAZALA DA JE PRAVO OTKROVENJE

clock 15 Mar 2023

dron-geran_nn.webp

Najnovija borbena iskustva su pokazala da pravo otkrovenje predstavljaju ruski dronovi-kamikaze „geranj-2“ protiv kojih ukrajinska PVO nema rešenje, prenosi kineski „Sohu“.

Radi se o letelici koja je zasenila donedavno veoma popularnu tursku bespilotnu letelicu „bajraktar“ kao i američke dronove - kamikaze „svičblejd“.

Ruski „geranj-2“ ima daleko veći borbeni radijus koji prema pojedinim podacima dostiže 1800km, i veoma je složen protivnik za detekciju i dejstvo od strane vatrenih jedinica protivničke PVO.

Ni njegova korisna nosivost nije zanemarljiva. „Geranj-2“ je u stanju da ponese bojevu glavu težine 50kg što mu daje mogućnost napada na veliki broj zemaljskih ciljeva, uključujući i teška oklopna borbena sredstva kao i zaštićene objekte.

Kineski list navodi da je letelica veoma jeftina za sklapanje ako se uzme u obzir generalna cena ovih sistema. „Geranj-2“ se može kompletirati za 20 hiljada američkih dolara dok protivvazduhoplovne rakete znaju da koštaju 50-100h skuplje.



Ovo prema kineskim stručnjacima dodatno utiče na ionako ograničene mogućnosti PVO za borbu protiv ovih letelica, jer se jednostavno ne isplati da raketu koja zna da košta preko milion dolara potrošimo na obaranje jedne dron-kamikaze „geranj-2“, što je dodatni plus u ukupnoj oceni njene upotrebe.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati