logo

25 Aug 2022

POLITIKO: U EU SE VODI TAJNA BORBA OKO RUSIJE

clock 25 Aug 2022

šolc_nn.webp

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc sukobljavaju se sa jastrebovima u EU oko rešenja u Ukrajini, rekao je komentator Mujtaba Rahman. On je u tekstu za Politiko napomenuo da su Pariz i Berlin prinuđeni da kriju od zemalja centralne i istočne Evrope svoj stav koji se sastoji u što bržem okončanju sukoba za pregovaračkim stolom.



Iza javnih izjava podrške Ukrajini krije se tiho natezanje između Nemačke, Francuske i – do ostavke premijera Marija Dragija – Italije s jedne strane i Poljske, baltičkih zemalja, Skandinavije i Finske s druge , naglasio je autor publikacije.

Rahman sumnja da će Makron i Šolc otvoreno izraziti svoje stavove o Ukrajini sve dok se u Vašingtonu podržava vojna akcija. Sadašnja situacija im omogućava da održe jedinstvo unutar Evropske unije.



Ranije je postalo poznato da se manje od trećine zemalja članica UN pridružilo antiruskoj izjavi o situaciji u Ukrajini, koja je objavljena u sedištu UN 24. avgusta. Dokument su potpisale 54 države od 193 koje su članice organizacije. Zemlje potpisnice izjave pozvale su Moskvu da odmah prekine neprijateljstva. https://t.me/webtribune ?

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati