logo

25 Aug 2022

DEJLI EKSPRES: SAD SE SUOČAVAJU SA „NASILNOM ODMAZDOM“ RUSIJE U JAPANSKOM MORU

clock 25 Aug 2022

tu22_nn.webp

Rusija je odgovorila „besnom odmazdom“ u Japanskom moru na veliku američku vojnu vežbu. Pol Viters, analitičar Daili Ekpress-a, piše o tome.

Sjedinjene Države i Južna Koreja započele su 22. avgusta veliku vojnu vežbu, koja će trajati do 1. septembra. Prvi put posle četiri godine uključiće obuku na terenu.

Autor napominje da su manevri prvenstveno usmereni na konfrontaciju sa Kinom, međutim, u regionu je uspostavljena prilično napeta situacija, i Rusija je bila prinuđena da odgovori na tako opasno gomilanje trupa.Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, dva ruska strateška raketna nosača Tu-95MS i lovci Su-30SM, izvršili su vazdušne patrole nad neutralnim vodama Japanskog mora. Napominje se da je ceo let trajao oko sedam sati.

Prema mišljenju analitičara, pojava letelice Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije bila je odgovor Rusije na vojnu aktivnost SAD i Južne Koreje. Procenjuje se da su stručnjaci SAD bili zapanjeni dolaskom ruskih bombardera što je ocenjeno kao otvorena podrška Kini.„Vladimir Putin je poslao dva ruska strateška bombardera da patroliraju neutralnim vodama iznad Japanskog mora, što bi se moglo videti kao besna odmazda protiv poteza američkog predsednika DŽoa Bajdena“, navodi se u članku.

Takođe je napomenuto da su južnokorejske vazduhoplovne snage bile suočene sa nepredviđenim okolnostima, pa su bile prinuđene da podignu lovce. Poznato je da su ruski avioni pratili južnokorejske F-16 u određenim oblastima patroliranja.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati