logo

30 Aug 2022

SRBIJA I REPUBLIKA SRPSKA ŠTAMPAĆE UDŽBENIKE OD NACIONALNOG ZNAČAJA MIMO TRŽIŠTA I STRANIH IZDAVAČA

clock 30 Aug 2022

stamparija_nn.webp

Pisanje udžbenika srpske istorije, srpskog jezika i geografije uskoro bi trebalo da se izdvoji iz mehanizma slobodnog tržišta kako bi se obrazovanje dece u tim nacionalnim predmetima prepustilo domaćim stručnjacima i državi.

◽ Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navode da je, po nalogu ministra Branka Ružića, tokom prošle godine formirana radna grupa koja je razmatrala neophodne izmene i dopune Zakona o udžbenicima, u cilju pravljenja osnova za uvođenje udžbenika od posebnog nacionalnog interesa za osnovnu i srednju školu.



◽ Možda i najbitniji novitet koji bi usledio prihvatanjem pomenutih izmena bilo bi usklađivanje nastavnog programa sa onim iz Republike Srpske. Nacrt izmena i dopuna Zakona o udžbenicima je pripremljen u maju 2021. godine i nakon toga je poslat kabinetu predsednika Republike Srbije, budući da je reč o inicijativi predsednika, kao i kabinetu predsednice Vlade Srbije, radi konsultacija na višem nivou.

U međuvremenu, ostvarena je i saradnja sa kolegama iz Republike Srpske kako bi se pripremili udžbenici od nacionalnog interesa sa istovetnim sadržajem.

◽ Takođe, organizovane su i obuke za nastavnike koji će učenicima predavati nacionalne predmete, navodi se iz Ministarstva.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati