logo

01 Sep 2022

? VULIN PAHORU: NIKO NIJE STRADAO ZBOG SRPSKOG SVETA, ALI JESTE ZBOG SLOVENAČKOG SAMOOPREDELJENJA

clock 01 Sep 2022

vulin1_nn.webp

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova izjavio je danas da zbog srpskog sveta niko nije stradao, ali zbog slovenačkog samoopredeljenja jeste, reagujući na navode slovenačkog predsednika Boruta Pahora da Srbija mora da odustane od ideje srpskog sveta kao svoje zvanične politike, saopšteno je iz MUP-a.

„Srpski svet nije zvanično opredeljenje ni politika Srbije, ali jeste prirodna potreba Srba da budu jedinstveni i da, kao na primer Nemci, žive ujedinjeni.

Zastupati tezu da su Slovenci imali pravo da napuste Jugoslaviju, a da Srbi nemaju pravo da odlučuju o sebi je licemerno koliko i neodbranjivo. Pahor ne vidi pretnju miru u pokušajima ukidanja Republike Srpske i menjanju Dejtonskog sporazuma, baš kao što ne vidi opasnost ni u komadanju Srbije, ali vidi problem u ideji srpskog sveta“, izjavio je Vulin.On, navodi se u saopštenju, kaže da „zbog ideje srpskog sveta nije stradao nijedan čovek“, ali da je „zbog ideje o pravu Slovenaca na samoopredeljenje do otcepljenja, počeo građanski rat u SFRJ u kom su stradale desetine hiljada ljudi“.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati