logo

07 Dec 2023

VAŠINGTON NAJAVIO VELIKU VEROVATNOĆU KONFRONTACIJE IZMEĐU AMERIČKIH I RUSKIH ORUŽANIH SNAGA

clock 07 Dec 2023

dzon-kirbi_nn.webp

Koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi izrazio je mišljenje da postoji mogućnost „mešanja“ američke vojske u slučaju pobede Rusije nad Ukrajinom.

Kirbi je rekao novinarima 6-decembra da će, ako „Putin ostvari stratešku pobedu u Ukrajini“, američka vojska „vrlo verovatno morati da se uključi“.

Istovremeno, on je objasnio da bi američka vojska preduzela takve akcije ako bi Rusija, posle pobede u specijalnoj operaciji, krenula protiv jednog od američkih saveznika u NATO.

Malo je verovatno da će saveznici Ukrajine nastaviti da pružaju podršku bez novog američkog finansiranja, rekao je američki predsednik Džo Bajden 6-decembra tokom svog specijalnog obraćanja.

Na ove izjave američkih zvaničnika reagovao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov rekavši da su ove izjave šefa Bele kuće Džoa Bajdena i koordinatora za strateške komunikacije Bele kuće Džona Kirbija o mogućem ruskom „napadu” na NATO date da bi se opravdali američki troškovi.


On je naglasio da takve „horor priče“ izmišljaju američke vlasti kako bi se opravdale poreskim obveznicima za „basnoslovne troškove“ podrške Oružanim snagama Ukrajine i „obuzdavanja“ Rusije.

SAD su izgubile dodir sa realnošću u pokušaju da eskaliraju ukrajinski sukob. Bajden olako govori o verovatnoći direktnog sukoba vojski dve zemlje, a takva provokativna retorika je neprihvatljiva za odgovornu nuklearnu silu, zaključio je ruski ambasador.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati