logo

01 Sep 2022

❗THE WASHINGTON POST: SAD SU NA IVICI GRAĐANSKOG RATA?!

clock 01 Sep 2022

ameri-oruzje_nn.webp

Viši urednik američkog lista „The Washington Post“, Mark Fisher, u svom članku se zapitao da li se Sjedinjene Države kreću ka građanskom ratu.
Prema rečima novinara, mnogi u zemlji drže se ideje da je takva konfrontacija „ili neizbežna ili neophodna“.

„Lako je i logično zaključiti, da su Sjedinjene Države danas jednako blizu ivici građanskog rata, kao što su bile 1861. godine“, napisao je Fišer u kolumni pod naslovom „Da li Sjedinjene Države idu ka građanskom ratu?

“.

Kolumnista naglašava i da je retorika desničarskih ekstremista takođe alarmantna, u kontekstu rastućeg straha od građanskog rata.

Kao zabrinutost naveo je „kampove za obuku u kojima se teško naoružani radikali, obučavaju da se suprotstave sopstvenoj vladi“ i ankete koje pokazuju da mnogi Amerikanci „očekuju nasilni sukob“.

Novinar citira reči pisca Stivena Marša, koji, zajedno sa nizom analitičara, smatra da bi vruća faza građanskog rata, „koja će verovatno uključivati bombaške napade, atentate i napade na savezne agencije i zvaničnike, mogla postati neizbežna”.Drugi analitičari smatraju da građanskog rata neće biti, ali će se povećati broj slučajeva napada pojedinih radikala, i malih ekstremističkih grupa, navodi se u članku.

U junu je, bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer izjavio, da su SAD danas podeljenije, nego što su bile tokom godina rata u Vijetnamu.

Prema njegovom mišljenju, saradnja suprotstavljenih republikanskih i demokratskih partija ranije je bila moguća, dok je sada u toku svađa između američke administracije i opozicije.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati