logo

02 Sep 2022

? EVENING STANDARD: KIJEV NEĆE MOĆI DA SE OPORAVI OD NEUSPEŠNE KONTRAOFANZIVE

clock 02 Sep 2022

osu14_nn.webp

Kijev neće moći da se oporavi od neuspešnog kontranapada na Herson, piše Robert Foks, kolumnista britanskog lista Evening Standard.
Po njegovom mišljenju, dejstva Oružanih snaga Ukrajine su više simbolična nego strateška. Autor je naglasio da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski želeo ofanzivu, uprkos tome što su se vojni savetnici tome protivili zbog nepripremljenosti vojske.



Osim toga, analitičar je podsetio na reči bivšeg oficira MI6 Aleksa Jangera, koji je istakao da bi neuspeh Kijeva u kontraofanzivi bio poražavajući za Ukrajinu.

„Poraz na ušću Dnjepra bio bi nazadovanje od kojeg bi se sadašnje kijevske vlasti teško oporavile“, objasnio je Foks.

Autor publikacije je sugerisao da je Zelenski odlučio da započne neprijateljstva iz straha da će izgubiti podršku saveznika, posebno Evropske unije, koji ne vide napredak Oružanih snaga Ukrajine.



Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je propao novi pokušaj Ukrajine da napadne u pravcu Nikolajev-Krivi Rog. Kako navodi agencija, ukrajinske trupe, koje nameravaju da nastave ofanzivu u oblasti Nikolajev-Krivi Rog i drugim pravcima, izgubile su 1,7 hiljada ljudi za dva dana.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati