logo

05 Sep 2022

❗ZAJEDNIČKO PISMO ŠOLCA I MAKRONA VUČIĆU

clock 05 Sep 2022

av-makron-solc_nn.webp

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je zajedničko pismo predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona i kancelara Savezne Republike Nemačke Olafa Šolca, saopšteno je iz Kabineta predsednika.

Dvojica predsednika u pismu navode:

Upućujemo Vam ovo zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana.

Makron i Šolc su, kako kažu, uvereni da, u svetlu sukoba u Ukrajini moraju da ulože snažnije napore „kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi“.Za francuskog predsednika i nemačkog kancelara „puna normalizacija odnosa“ između takozvanog Kosova i Srbije od suštinskog je značaja za Zapadni Balkan.

Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između (tzv.) Kosova i Srbije, pod okriljem EU. Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou.Zbog toga su, kako kažu, zadužili savetnike Jensa Pletnera i Emanuela Bona „da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima“.

Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete (tzv.) Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati