logo

06 Sep 2022

⁉️ RUSIJA IMA NOVOG SAVEZNIKA

clock 06 Sep 2022

mateo-salvini_nn.webp

Mateo Salvini, lider italijanske desničarske Lige, uputio je apel za ukidanje sankcija Rusiji. Razlog je to što zbog njih pate evropski građani, suočeni sa sve većim cenama energenata.
„Prošlo je nekoliko meseci i ljudi sada plaćaju dva, tri ili čak četiri puta veće račune. Rat se nastavlja, a Rusija puni blagajnu našim novcem“, kazao je.

Dan ranije je tvitovao da su „oni koji su sankcionisani pobednici, a oni koji su uveli sankcije – na kolenima“.

Kako piše britanski Telegraf, porast cena energenata izazvao je ekonomski kolaps u zemljama Evropske unije koje su do rata bile zavisne od ruskih energenata.Salvini, za kojeg se veruje da će ući u vladu desne koalicije nakon predstojećih izbora, svoju je zabrinutost izrazio na ekonomskom forumu u Ćernobiju na severu zemlje.

„Treba nam evropski štit, treba nam zaštita naših porodica i preduzetnika, baš kao što smo takav štit napravili i u vreme pandemije. Ako želimo da nastavimo sa sankcijama kako bismo zaštitili Ukrajinu, to je u redu, ali ne bih voleo da vidim situaciju u kojoj, umesto da nekoga sankcionišemo, štetimo sebi samima. Očigledno je da je neko u Evropi loše računao.

Od ključne je važnosti izmeniti evropsku strategiju kako bi se zaštitila radna mesta u Italiji i ostalim zemljama“, kazao je Salvini.

Čelnik Demokratske stranke Enriko Leta na to je uzvratio kako „ni Putin ne bi rekao bolje“, prenosi Jutarnji list.

Poručio je kako se radi o neodgovornim tvrdnjama koje mogu „izazvati veliku štetu za Italiju, njenu pouzdanost i evropsku ulogu“.

„Kada slušam Salvinija, kao da slušam Putinovu propagandu“, rekao je.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati