logo

06 Sep 2022

❓ŽOZEP BOREL MENJA CILJEVE

clock 06 Sep 2022

borelj_nn.webp

Šef evropske diplomatije Žozep Borel, nakon rezultata Saveta za pridruživanje EU-Ukrajina u Briselu, nazvao je brz završetak krize u bivšoj sovjetskoj republici primarnim ciljem njene podrške.
Prema njegovim rečima, govorimo o okončanju sukoba „uz poštovanje suvereniteta Ukrajine“.

Borel je napomenuo da će EU nastaviti da pomaže Kijevu u političkom, finansijskom, humanitarnom i vojnom aspektu. Istovremeno je dodao da je dugoročno reč o izgradnji „moderne, demokratske, nezavisne i prosperitetne” Ukrajine.Šef diplomatije EU je u proleće tvitovao da se „ovaj rat mora dobiti na bojnom polju“, zbog čega je bio kritikovan.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je primetilo da se sadašnja Evropska unija konačno odrekla mirovnih ideala. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je Borelov poziv neobičan.

Prema rečima portparola ruskog predsednika Dmitrija Peskova, takve izjave komplikuju dijalog o novoj bezbednosnoj arhitekturi u Evropi.

Od kraja februara EU je pristala da izdvoji ukupno 2,5 milijardi evra za vojnu pomoć Ukrajini.Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati