logo

10 Sep 2022

⁉️ DA LI SU PROPALI POKUŠAJI SAD I NJIHOVIH PARTNERA DA POSTIGNU OGRANIČENJE CENE RUSKE NAFTE

clock 10 Sep 2022

nafta_nn.webp

Pokušaji SAD i njihovih partnera da postignu ograničenje cene ruske nafte, izazvali su neočekivanu reakciju u Moskvi. Takve zaključke iznela je analitičarka zapadnih medija Irina Slav.
Sjedinjene Države aktivno promovišu među svojim partnerima, ideju o određivanju maksimalne izvozne cene ruske nafte. Time bi trebalo da se smanji prihod Ruske Federacije od snabdevanja energentima u inostranstvu. Prema rečima Irine Slav, američki plan će propasti. Ovo prenosi publikacija „OilPrice“.

Ideju o ograničavanju cene ruske nafte razmatrali su lideri zemalja G7 na svom sastanku u junu, gde su sedmorica obećali da će pronaći način za sprovođenje tako ambicioznog plana.

SAD, zajedno sa svojim partnerima, žele da uskrate Rusiji osiguranje naftnih tankera, ako ne pristane da prodaje energiju po cenama koje određuju SAD i njeni saveznici.

Trenutno je 90% globalnog tržišta osiguranja u rukama zapadnih kompanija, a Vašington želi da igra na ovoj činjenici.

Kako su zamislile Sjedinjene Države, cene ruske nafte će određivati široka koalicija zemalja koje se pridržavaju ove strategije i primenjuju je.

Analitičarka je primetila, da u američkom planu postoje problematične tačke. Osim toga, odgovor Moskve na pokušaje smanjenja prihoda bio je prilično neočekivan za SAD i druge zemlje G7.

„Problem je što Rusija, suprotno očekivanjima zemalja G7, nije ponizno reagovala na pokušaj Zapada da je „definansira“.

Ruska Federacija je dva puta prošle nedelje najavila da neće prodavati svoju naftu zemljama, koje su podržale uvođenje gornje granice cena“, kaže Irina Slav.

Pristalice ograničenja cena tvrde da Rusija neće imati drugog izbora, osim da se pridržava pravila Zapada, jer će ove mere biti podržane od strane široke koalicije zemalja. Međutim, u stvarnosti, G7 nije uspela da privuče u tabor svojih pristalica, dva najveća kupca ruske nafte- Indiju i Kinu.

Štaviše, takozvana antiruska koalicija nije sama po sebi veliki uvoznik, dve njene članice – SAD i Velika Britanija – odavno su odustale od kupovine ruske nafte, a to nije mnogo uticalo na prihode Ruske Federacije.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati