logo

30 Mar 2024

RUSKE ORUŽANE SNAGE UNIŠTILE LOKACIJU OSU U OBLASTI HARKOV UDAROM DVE RAKETE ISKANDER

clock 30 Mar 2024

raketa-iskander_nn.webp

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 30-marta da su ruske oružane snage uništile lokaciju Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkov udarom dve rakete Iskander. Na objavljenom snimku se vidi da su raketni udari izvedeni na dva objekta koja se nalaze blizu jedan drugog. Ministarstvo je ranije izvestilo da su Oružane snage Rusije u nedelji od 23 do 30-marta izvele jedan masovni i 57 grupnih udara na vojne objekte u Ukrajini i infrastrukturu koja ih podržava.

Udari su izvedeni preciznim oružjem velikog dometa, uključujući rakete Cirkon i Kinžal, i bespilotne letelice. Preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, centri odlučivanja Oružanih snaga i službi bezbednosti Ukrajine, radionice za proizvodnju bespilotnih čamaca, arsenala, skladišta goriva, PVO i energetskih objekata, privremenih punktova za jedinice specijalnih operacija i stranih plaćenika Oružanih snaga Ukrajine su pogođene.

Ruski vojni izvori su izvestili da su Oružane snage Rusije eliminisale najmanje 30 ukrajinskih snaga bezbednosti udarom na Oružane snage Ukrajine u Harkovu, uključujući lokaciju Ljutske jurišne brigade.

Izvršena je serija napada na studentske domove Harkovskog nacionalnog univerziteta unutrašnjih poslova. U studentskim domovima i na univerzitetu bili su neonacisti raznih grupa, tvrde ruski izvori.

▫️ Na Avdejevskom pravcu, otprilike 70% mesta Berdihi je pod kontrolom ruskih oružanih snaga. Linija fronta se postepeno pomera ka zapadu, artiljerija Oružanih snaga Rusije postepeno prenosi vatru na susedne desante, i ruske snage postepeno rešavaju problem sa delovanjem ukrajinskih oklopnih vozila. Jedinice 1 i 2-bataljona 47-mehanizovane pešadijske brigade, kao i 26-odvojene divizije Oružanih snaga Ukrajine, drže se za preostali deo sela po cenu velikih gubitaka.

Izveštava se da u oblasti Semjonovke Oružane snage Ukrajine postepeno smanjuju obim prebačenih rezervi. Većina na brzinu mobilisanih iz 109-operativne divizije trupa izgorela je u pokušajima da kao pojačanje ojačaju osiromašene jedinice Azova iz 3-brigade za specijalne operacije i 25-vazdušno-desantne pešadijske brigade. Pokušavaju da spasu situaciju upotrebom dodatnih bespilotnih letelica, ali na terenu odbrana Oružanih snaga Ukrajine postepeno počinje da opada.

U predelu Novomihajlovke, ruske snage napreduju duž severnog krila u zoni Mašinostroitelskog ST, Oružane snage Ukrajine se postepeno povlače na zapadnu periferiju i kopaju bliže Paraskovjevki.

U oblasti Pervomajskoje, ukrajinske oružane snage su se blago povukle na zapad, ali su dobile pojačanja i rezerve. Ova oblast je jedna od najtežih u pogledu aktivnosti UAV.

▫️ Na Artemovskom pravcu, ruske formacije izvode jurišne akcije u Bogdanovki i severno od sela, gde se nalaze šumski pukovi, i uništavaju skrivene položaje ukrajinskih jedinica. Značajni uspesi i napredak ruskih trupa postignuti su istočno od listopadne šume, u oblasti Alabaster bara i istočno od Kleščejevke.

▫️ Na Zaporoškom pravcu, ruske trupe nastavljaju napade severozapadno od Verbovoja i u Rabotinu. Kod Verbovoja, neprijatelj gubi tlo, povlači se i trpi velike gubitke. U Rabotinu je zabeleženo aktivno delovanje dronova i kamikaza Oružanih snaga ukrajine.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati