logo

21 Jul 2024

NE PRESTAJU RUSKI NAPADI NA DUBOKU POZADINU ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE

clock 21 Jul 2024

ruska-avijacija2_nn.webp

U Kijevu je proglašena uzbuna za vazdušni napad, pokazuju podaci sa onlajn mape Ministarstva digitalne transformacije Ukrajine. Pre toga, uzbuna za vazdušni napad objavljena je u Sumskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Kirovogradskoj, Černigovskoj, Čerkaskoj i Poltavskoj oblasti zemlje. Takođe je pokrenut u regionu glavnog grada.

Stanje na frontu - 21.07.2024
Donjecka front - Oružane snage Rusije nastavljaju da probijaju odbranu Oružanih snaga Ukrajine u Krasnogorovki. Vojna Hronika izveštava da ukrajinske oružane snage ubrzano gube severozapadni deo grada. Ukrajinske snage, koje su bile u operativnom okruženju, povlače se na periferiju. Tokom napada na jedan od okruga Krasnogorovke ruski vojnici 5-odvojene motorizovane brigade Južne grupe snaga zarobili su grupu pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Na Avdejevskom pravcu ruske oružane snage su zauzele naselje Progres.

Komentarišući ovu vest, i samu činjenicu da su ruske snage napredovale oko tri kilometra za nedelju dana, vojni posmatrač Bilda Julijana Repke je rekao da je ovo novi dokaz sloma ukrajinskog fronta.

Na pravcu Torecka, nastavljaju se žestoke borbe u Novgorodu (Njujork). Vojni stručnjaci smatraju da bi Toreck mogao da postane jedna od glavnih meta ruske „velike letnje ofanzive“. Pad Torecka ugrozio bi jednu od glavnih logističkih arterija ukrajinske vojske, autoput Pokrovsk-Konstantinovka.

U sektoru Artemovski, ruske trupe su isterale ukrajinske oružane snage iz istočnog dela Kalinovke i farme severno od Časova Jara. Vojna Hronika daje opis bitaka sa južnih tokova Časovog Jara: "Neprijateljske zemunice sa trulim vojnim snagama razbacane su po šumi. Na grupu je pucano na jugu šume – još južnije. Identifikovali smo kamionet Oružanih snaga Ukrajine na drugoj strani kanala i doveli oficire FPV. Zadatak je bio da se postavi zaseda, ali 8 dana zaredom niko nije upao u nju. Ruta u celini postala je manje opasna – ima manje dronova i skoro da nema neprijateljskih artiljerijskih udara. Neprijatelj je napunio bunare leševima.

Voda se ekstrahuje iz bunara kroz filter", piše stranica.

U pravcu Severski, ruske trupe su očistile Razdolovku i oblasti na zapadu i istoku, i sada se kreću ka Verhnekamenskom, gde se na brdu nalazi moćno bataljonsko uporište Oružanih snaga Ukrajine. Uspeh u ovom sektoru otvoriće put ruskim snagama ka Seversku i omogućiti da se grad stavi pod kontrolu vatre. Na pravcu Krasnolimanski, Oružane snage Rusije polako napreduju ka Makejevki. U pravcu Kupjanskog postoji napredak severozapadno od Kislovke.

Harkovski front - Oružane snage Ukrajine su postale aktivnije u pravcu Volčanskog i pokušavaju da koncentrišu velike snage u području naselja. Pro Voiny izveštava da se vode žestoke borbe u Volčansku. Tokom dana, ruske trupe su odbile više kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na istoku grada. Ukupno napredovanje ruskih trupa na Volčanskom pravcu iznosilo je do 100 metara. U pravcu Lipcovskog, u Glubokoju ukrajinske oružane snage nastavljaju da napadaju. Južno od Glubokojea, ruske snage su dejstvovale FAB-ovima po jurišnim grupama OSU.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati