logo

30 Mar 2024

ŠMITU I MARFIJU PRETI ROBIJA OD OSAM GODINA? BANJALUKA ODGOVORILA NA POTEZ ŠMITA

clock 30 Mar 2024

smit-marfi_nn.webp

U praksi ovo znači da će Kristijan Šmit, ali i američki ambasador u Sarajevu Majkl Marfi, ukoliko nastave da prete građanima i funkcionerima Srpske, biti prijavljeni za krivično delo terorizam po Krivičnom zakoniku RS.

Korišćenje pretnji i nasilja protiv građana Republike Srpske i njenih funkcionera, u cilju da se zastraši ili prinudi Republika Srpska da prihvati protivustavno delovanje dela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, biće smatrano aktom terorizma.

Ovo je jedan od Zaključaka koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, uz Nacrt izbornog zakona Srpske. Na ovaj način Banjaluka je direktno odgovorila na potez Kristijana Šmita, tzv. visokog predstavnika kojeg RS ne priznaje, a koji je nametnuo Izborni zakon BiH, aktivirajući ponovo tzv. bonska ovlašćenja.

U praksi ovo znači da će Šmit, ali i američki ambasador u Sarajevu Majkl Marfi, ukoliko nastave da prete građanima i funkcionerima Srpske, biti prijavljeni za krivično delo terorizam po Krivičnom zakoniku RS, za šta je zaprećena kazna od najmanje osam godina zatvora, uz to, biće gonjeni i u svojim državama!

Procedura je sledeća: MUP RS po službenoj dužnosti podnosi prijavu nadležnom Tužilaštvu za krivično delo terorizam, onako kako je definisano Zaključcima Narodne skupštine RS.

Nenad Stevandić, predsednik NS RS, kaže, za "Novosti", da je Srpska usvojenim zaključcima i nacrtom svog Izbornog zakona jasno poručila Šmitu, Marfiju i sličnima, da igra aktivnu ulogu na političkoj sceni i da ima više poteza:

"Oni koji su proizveli ovu krizu sada imaju sužen manevarski prostor i svaki rezultat na kraju će ići na njihovu štetu. Kada je reč o aktu terorizma, za koji će biti prijavljeni Šmit i Marfi ako nastave da ugnjetavaju građane Srpske, to je definisano i u Povelji o ljudskim pravima UN. Tamo jasno stoji da je ugnjetavanje naroda bez ikakvih zakonskih osnova akt terorizma."

On kaže da će institucije RS, Šmita, Marfija i ostale teretiti pred domaćim pravosuđema, ali i pred pravosuđem u njihovim zemljama:

"Varaju se ako misle da će građani u njihovim zemljama, kada čuju da su optuženi za akt terorizma, to ignorisati. Pa, niko nije lud da štiti teroriste. Srpskoj je bitno da probije medijsku blokadu i da pokaže zemljama iz kojih dolaze ove ostrašćene diplomate da oni ugnjetavaju jedan narod.

Mnogi u Nemačkoj i SAD ne znaju kakve pakosti rade njihove diplomate."

Inače, u usvojenim zaključcima Narodne skupštine Šmitu i strancima je poručeno da će se, ukoliko ne bude dogovora domaćih političara oko Izbornog zakona BiH i odbacivanja nametnutih odluka, predstavnici RS povući iz institucija BiH i svih dogovora!

Institucije RS su zatražile da se u roku od sedam dana ponište sve odluke Kristijana Šmita, a u suprotnom će preduzeti mere.

Republika Srpska će se povući iz svih sporazuma o vojsci, indirektnim porezima, VSTS, a u isto vreme poštujući Ustav BiH. Narodna skupština Republike Srpske će doneti svoju deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH, predviđen Ustavom BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik još jednom je jasno poručio da nije spreman da promeni politiku očuvanja RS i privrženosti saradnji sa Srbijom. On je kazao da je svestan da će stenogram njegovog govora iz Skupštine uzeti Tužilaštvo s namerom da ga još jednom kriminalizuje, prenosi RT Balkan.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati