logo

31 Mar 2024

ODBRAMBENA LINIJA AVDEJEVKE JE PROBIJENA, A VODE SE BORBE ZA BERDIHI I SEMJONOVKU

clock 31 Mar 2024

ruske-trupe2_nn.webp

U pravcu Avdejevskog, ruske oružane snage pokušavaju da napreduju ka južnoj periferiji Semenovke, ali nijedna strana još nije uspela. U Berdihiju i zapadno od Tonenkoja nema značajnih promena.

Rusiji ostaje da zauzme dva sela u blizini Avdejevke kako bi ušla u operativni prostor, prenosi BILD. U početku su Oružane snage Ukrajine držale odbranu na liniji Berdihi – Semjonovka – Orlovka – Tonenkoje. U ovoj oblasti postoje bare i reke koje je zgodno braniti. Ruska vojska je do danas probila ovu liniju odbrane svuda osim Berdičeva i Semenovke. Za ova dva mesta se vode tvrdoglave borbe, ali ih već delimično kontroliše Rusija.

U Berdihiju je obavljeno terensko testiranje nove perspektivne ruske robotske platforme. U okviru borbenog zadatka, grupa jurišnih dronova učestvovala je u podršci jurišnim operacijama, obezbeđujući potiskivanje ukrajinskih položaja u selu pomoću instaliranih modula AGS-17, ispalivši nekoliko stotina granata.

Prema ruskim izvorima, tokom borbene upotrebe, dronovi su pokazali dobre rezultate. Bespilotne letelice su mogle da nastave sa radom čak i u uslovima kada bi gubici ljudstva i skupe opreme od neprijateljske vatre bili neizbežni.

U pravcu Bahmuta, nastavljaju se žestoke borbe na prilazima Časovom Jaru. Ruske oružane snage pokušavaju da probiju odbranu ukrajinskih trupa duž pruge koja vodi ka istočnoj periferiji grada. Istovremeno, Oružane snage Ukrajine jačaju svoje pozicije na liniji fronta.

Ukrajinska novinska agencija UNIAN prenela je reči komandanta bataljona jurišnih dronova „Ahilej“ 92-odvojene jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, koji je rekao da ruske snage koncentrišu napade u pravcu Časovog Jara. On je rekao i da je situacija prilično dinamična i zasićena, i da ruske trupe koncentrišu glavne napore, koristeći sav raspoloživi udarni i jurišni potencijal u pravcu Časovog Jara.

Pri tome ne zaustavljaju napade u pravcu naselja Bohdanivka, Ivanivske, Kliščijevka, Andrijevka (Donjecka oblast), prenela je publikacija.

Na Donjeckom pravcu se nastavljaju pozicione borbe u Krasnogorovki i Georgijevki. Oružane snage Ruske Federacije takođe pokušavaju ofanzivu na Pervomajski, ali do danas nisu uspele.

U ugledarskom pravcu ruske trupe nastavljaju ofanzivu na Novomihajlovku i okolinu. Vojnici 155-brigade marinaca napredovali su dalje na zapad, preuzimajući kontrolu nad zgradama pošte i seoskog veća. Pored toga, pojavile su se informacije da su Oružane snage Rusije počele da se bore na istočnoj periferiji sela dače Mašinostroitel; ukrajinske snage su se povukle iz šumskog pojasa na jug.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati