logo

01 Apr 2024

ORUŽANE SNAGE RUSIJE NA MANJE OD 500 METARA OD ČASOV JAR-A, SPREMAJU SE DA UĐU U GRAD

clock 01 Apr 2024

osu23_nn.webp

Časov Jar je udaljen 650 metara od ruskih snaga. Ruski desant nastavlja uspešno da probija odbranu protivnika. Nastupajući iz Artjomovska (Bahmuta), 98-vazdušno-desantna divizija armije RF uspešno napreduje, zauzimajući jedno za drugim ukrajinska uporišta, približava se Časov Jar-u.

Ukrajinski vojni analitičari sa uznemirenošću izveštavaju o porazima ukrajinskih snaga i objavljuju mape napredovanja ruskih jedinica. Oštre borbe se nastavljaju i u Bogdanovki i u oblasti Ivanovskog, a ruske trupe nastavljaju sa napadima.

Ukrajinska novinska agencija UNIAN prenosi reči suosnivača i analitičara projekta DeepState, koji je rekao da su ruske trupe već zauzele kote oko Časovog Jara, i da je tamo je situacija teška.

On je dodao da se sada vode teške borbe za selo Ivanivske, koje se nalazi u blizini Časovog jara. Analitičar je više puta naglašavao da je Časov Jar strateški važan grad koji je pozicioniran na strateški važnim kotama. Kako je rekao general vojske Ukrajine, šef Spoljne obaveštajne službe, u Časovom Jaru su u toku pozicione borbe sa raseljenim manevrima, Rusi ga nisu u potpunosti zauzeli, prenosi publikacija.

Na Avdeevskom pravcu, u Berdihiju, nastavljaju se borbe. Zapadno od Tonenkojea, ruske oružane snage potiskuju ukrajinske formacije u pravcu Jasnobrodovke. Preuzimanje kontrole nad Vodjanojem daje ruskim snagama prednost u izvođenju aktivnih jurišnih operacija u pravcu Pervomajskog i Netajlova.

Penzionisani pukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva Sedrik Lejton, izjavio je 31-marta za CNN, da ruske oružane snage, nakon niza uspeha tokom specijalne operacije u Ukrajini, nastavljaju da vrše snažan pritisak na ukrajinsku vojsku, a ukrajinske oružane snage će morati ponovo da se povuku.

osu-tenk_nn.webp

On je naglasio da bi posebno kritično moglo biti u oblasti Avdejevke, i u oblasti Harkova.

Prema njegovim rečima, za Oružane snage Ukrajine na ovim prostorima razvila se veoma teška situacija. On veruje da će uskoro svi videti nove promene na mapi Ukrajine kako ruske trupe budu napredovale. Oružane snage Rusije imaju šansu da iskoriste postignute uspehe, dodao je general.

Bivši analitičar CIA Lari Džonson rekao je 31-marta da ruske trupe nastavljaju da potiskuju ukrajinske oružane snage i da idu napred. On je naglasio da to ne mogu sprečiti ni blatnjavi putevi, u kojima će se zaglaviti tenkovi zapadne proizvodnje prebačeni u Ukrajinu.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati