logo

01 Apr 2024

TUŽIOCI EU POKRENULI SLUČAJ PROTIV URSULE FON DER LAJEN

clock 01 Apr 2024

fon-der-lajen1_nn.webp

Tužioci EU zamenili su belgijske tužioce koji istražuju predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen za „mešanje u javne funkcije, uništavanje dokaza, korupciju i sukob interesa“, objavio je list Politico, pozivajući se na izvore.

Šef EK je osumnjičena da je bila u dosluhu sa generalnim direktorom kompanije Pfizer Albertom Burlom prilikom sklapanja ugovora o kupovini vakcina protiv koronavirusa 2021-godine.

Tužilaštvo EU vodi panevropske istrage o finansijskim zločinima i ima pravo da oduzima telefone i drugu opremu u kancelarijama Evropske komisije, kao i da vrši pretrese u evropskim zemljama.

„Sve što je potrebno u tom pogledu je rečeno i urađeno, sačekaćemo rezultate“, prokomentarisala je situaciju gospođa Lejen. Istovremeno, šef EK ne potvrđuje postojanje prepiske sa Albertom Burlom.

Tužba protiv Ursule fon der Lajen zbog ugovora o nabavci vakcine podneta je belgijskom sudu 2023-godine. Prvobitni tužilac bio je lobista Frederik Baldan, koji je optužio šefa EK za zloupotrebu položaja. Tada su mu se pridružile Mađarska i Poljska, ali je povukao svoje zahteve nakon što se Donald Tusk vratio u vladu.


Ursula fon der Lajen je na čelu Evropske komisije od 2019-godine. Prepisku između gospođe fon der Lajen i šefa farmaceutske kompanije prvi je objavio The New York Times 2021-godine. Dana 7-marta 2024-godine, Evropska narodna partija, najveća frakcija u Evropskom parlamentu, predložila je gospođu Lejen za novi mandat.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati