logo

02 Apr 2024

MEDIJI: SAD ŽELE DA ISPORUČE IZRAELU BORBENE AVIONE I PROJEKTILE

clock 02 Apr 2024

nato-avioni_nn.webp

Američka vlada razmatra veliku prodaju novog oružja Izraelu borbenih aviona, projektila zrak-vazduh i kompleta za navođenje, budući da rastu pozivi da SAD uskrate oružje ako Izrael ne učini više da ograniči civilne žrtve u Gazi, prenosi Politico.

Bajdenova administracija razmatra prodaju Izraelu do 50 novih borbenih aviona F-15, 30 naprednih projektila srednjeg dometa vazduh-vazduh i niz zajedničkih kompleta municije za direktni napad, koji pretvaraju glupe bombe u precizno navođene oružje, prema rečima pomoćnika iz Kongresa i osobe upoznate s ovim namerama.

Dok prodaja još uvijek čeka na odobrenje američke vlade - a proći će godine prije nego što oružje stigne u Izrael - administracija je već neformalno obavestila relevantne kongresne komitete, kaže pomoćnik Kongresa. Taj korak obično znači da je administracija spremna krenuti napred s prodajom, navodi se u publikaciji.

Od 7-oktobra 2023-godine traje rat između Izraela i palestinskog pokreta Hamas. Izrael je prijavio 1,4 hiljade mrtvih, palestinske vlasti procenjuju broj žrtava na više od 32 hiljade.


U februaru 2024-godine Apelacioni sud u Hagu je zatražio da Holandija prestane da izvozi delove za borbene avione F-35 u Tel Aviv. Sud je rekao da postoji rizik da će izvezeni delovi „biti iskorišćeni za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava“. Istog meseca, strane u sukobu počele su da razgovaraju o primirju, ali ono još nije dogovoreno.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati