logo

11 Sep 2022

⁉️ POLJSKA SE PRIPREMA ZA RAT

clock 11 Sep 2022

polska-vojska1_nn.webp

Poljsko Ministarstvo odbrane reformiše oružane snage u pripremi za mogući sukob sa Rusijom“, izjavio je zamenik ministra odbrane Marčin Očepa. Njegove reči prenosi poljsko izdanje „dziennik.pl“.
„Postoji ozbiljan rizik od rata sa Rusijom u periodu od tri do deset godina. Moramo iskoristiti ovo vreme da što više opremimo poljsku vojsku“, rekao je on.

Prema Očepi, poljski vojni resor „sprovodi najambiciozniji program naoružanja u istoriji“.

Planirana je nabavka tenkova, samohodnih haubica, višecevnih raketnih sistema i dronova. Takođe, Varšava će povećati veličinu vojske na 300.000 vojnika u roku od jedne decenije.

Istovremeno, zamenik ministra je primetio da, uprkos „rekordno naduvanom” budžetu za odbranu za narednu godinu, državna sredstva i dalje neće biti dovoljna da se ispune svi planovi.

Ranije su poljske vlasti izjavile, da nameravaju da ukupan broj vojske dovedu na 400.

000 ljudi. U poslednje vreme aktivno nabavljaju borbene i transportne avione, tenkove, raketnu i topovsku artiljeriju, jurišne bespilotne letelice, protivtenkovsko i protivraketno oružje.

Kako je izjavio Sergej Andrejev , ruski ambasador u Varšavi, Rusija neće napasti Poljsku, i nema razloga da ugrožava njenu bezbednost. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je primetio da poljske vlasti zauzimaju „besni stav na ivici ludila“ u odnosu na Rusiju.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati