logo

09 Apr 2024

DODIK REKAO DA REPUBLIKA SRPSKA NIKADA NEĆE PRISTATI DA BIH UĐE U NATO

clock 09 Apr 2024

dodik12_nn.webp

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je nema nametnute BiH i da ona može biti samo dogovorena, pa tako nema ni nametnutog članstva u NATO, jer je Republika Srpska pitana strana koja na tako nešto nikada neće pristati.

"Danas je veoma jasno da nije dobrodošao ni kandidatski status u NATO koji muslimani-Bošnjaci pokušavaju da izlobiraju, a pogotovo nije moguće doneti odluku da se BiH priključi tom savezu. To se neće desiti na legalan način – poručio je predsednik Srpske.

Na pitanje da prokomentariše apel Denisa Bećirovića NATO-u da uputi poziv BiH za članstvo i da se vrate vojne baze u BiH, Dodik je u telefonskoj izjavi Srni iz Pariza naveo da je očigledno da je Denis Bećirović sklon raznim zloupotrebama, pa i pozicije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, jer on ne predstavlja BiH ni u jednom segmentu, već je samo jedan među istima.

„Bećirović je ostrašćeni muslimanski, bošnjački lobista koji misli da je samo program koji on zagovara u interesu BiH i zato i pravi lažne kovanice da su skoro svi građani u BiH za NATO integracije, što je obična laž“, naglasio je Dodik.

On je naveo da zvanične politike u BiH za pridruživanje NATO savezu nema, bez obzira što oni pokušavaju da zloupotrebe neke ranije stvari. Predsednik Republike je ponovio da Srpska neće glasati za tako nešto, niti će se izjašnjavati.

„Mi smo jasni u svom određenju i rekli smo da možemo da sarađujemo, a vidimo da i NATO zloupotrebljava procese saradnje tako da bi i to moglo da se zamrzne, odnosno da se prekine bilo kakva saradnja bez obzira na njihove prepotentne stavove“, naglasio je Dodik.

On je naveo da je Bećirović u Briselu još jednom zloupotrebio i iskoristio svoju poziciju, te da se bez razloga tamo busa da je nešto napravio, a kada se pročita šta je rekao generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg vidi se da je jasno da to zavisi od zemlje i odluke koju ona donese.


„Ako je mislio na BiH, a vjerujem da jeste, BiH neće doneti odluku o članstvu, niti će prihvatiti kandidaturu za članstvo u NATO“, poručio je Dodik.

On je ocenio da bi bilo krajnje vreme da se spuste tenzije u ovako složenoj i veoma rovitoj situaciji izazvanoj nametanjima odluka od Kristijana Šmita, što je dovelo do potpunog raskola u vladajućoj strukturi na nivou BiH, tako da je veoma suvišno Bećirovićevo junačenje i pokazivanje nekih lažnih mišića. Dodik je naglasio da je Republika Srpska jasno rekla da je neutralnost prema bilo kojem vojnom savezu njen stav koji stalno zastupa.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati