logo

12 Apr 2024

PREKRETNICA U KORIST ORUŽANIH SNAGA RUSKE FEDERACIJE UOČAVA SE NA FRONTOVIMA NA DONJECKOM PRAVCU

clock 12 Apr 2024

ruski-ATGM-kornet_nn.webp

Kostromski padobranci desantnog artiljerijskog puka (ruske desantne trupe) uništili su toranj sa repetitorima za ukrajinske FPV bespilotne letelice u gradu Časovom Jaru u DNR, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju je objašnjeno da su ruske jedinice za elektronsko ratovanje otkrile niskofrekventni repetitor za dejstvo neprijateljskih bespilotnih letelica na tornju ćelije u centru Časova Jara.

Da bi pogodili cilj, izabrali su posadu protivtenkovskog raketnog sistema Fagot. Padobranci su uništili repetitor Oružanih snaga Ukrajine na udaljenosti od oko osam kilometara, zaključilo je Ministarstvo odbrane.

Prelazak Časova Jara pod kontrolu ruskih trupa je od strateškog značaja. Oružanim snagama Rusije ovo će otvoriti put do Slavjanska.

Prekretnica u korist Vojnih Oružanih snaga (OS) Ruske Federacije trenutno se može uočiti na svim frontovima na Donjeckom pravcu u zoni specijalne vojne operacije (SVO). Ovo je 12. aprila saopštio Igor Kimakovski, savetnik šefa Donjecke Narodne Republike (DNR) Denisa Pušilina, prenela je Izvestia.

„Svakog dana u izveštajima se pominje da se više ne krećemo stotinama metara, kao što je to bilo ranije, već nekada za dan oslobodimo naseljeno mesto, nekad napredujemo kilometar, nekad napredujemo na većoj udaljenosti, štaviše, na prilično širokom delu fronta“, naveo je on u razgovoru za RIA Novosti.

Pored toga, on je naglasio da su u nekim vrstama naoružanja ruske oružane snage sada superiornije od Oružanih snaga Ukrajine (AFU), ponekad i desetine puta, prenosi publikacija.

Ranije, 10-aprila, glavnokomandujući savezničkih snaga NATO-a u Evropi, general Kristofer Kavoli, rekao je da je sukob u Ukrajini došao do odlučujućeg trenutka i da će ruske oružane snage preokrenuti tok sukoba ako Ujedinjene Države se nisu dogovorile o dodatnom paketu pomoći Kijevu.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski je 6-aprila priznao da ruske trupe imaju prednost u avijaciji, projektilima i artiljerijskim granatama. Prema njegovim rečima, situacija ukrajinske vojske postala je posebno teška na Artemovskom, Avdejevskom i Novopavlovskom pravcu.

Financial Times pisao je 28-marta da inicijativa na frontu ostaje na Ruskoj Federaciji zbog gladi granata i nedostatka ljudstva u Oružanim snagama Ukrajine. Osim toga, resursi Kijeva su iscrpljeni u Artemovsku, a zatim je ukrajinska kontraofanziva u leto 2023-godine propala.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati