logo

13 Apr 2024

ORUŽANE SNAGE RF SE PROBIJAJU DO JUŽNOG DELA ČASOVOG JARA

clock 13 Apr 2024

ruske-trupe18_nn.webp

Vojna Hronika izveštava da ruska vojska nastavlja sa udarima na položaje Oružanih snaga Ukrajine u gradu Časov Jar i okolini. Navodi se da artiljerija i avioni nemilosrdno udaraju po ulicama južnog dela grada. Izvor primećuje da Oružane snage Ukrajine reaguju mnogo slabije.

U publikaciji se navodi da sistemi za bacanje plamena „Solncepek“ pogađaju uporišta ukrajinskih oružanih snaga u rezervatu prirode, koji blokira južni prilaz oblasti Kanala, i da u trenutnoj situaciji postoje pokušaji ruske vojske da se probije do kanala Severski Donjec-Donbas. U pozadinskim područjima Oružanih snaga Ukrajine, ruske trupe napade izvode u blizini sela Stupočki južno od Časova Jara. Konkretno, duž linije odbrane neprijatelja koja se gradi.

Vojnici Oružanih snaga (OS) Ruske Federacije uspeli su da uspešno poremete jačanje prednjih pozicija Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na pravcu južnog Donjecka u zoni specijalne vojne operacije (SVO).

Ovo je 13-aprila saopštio šef pres-centra grupe Vostok Oružanih snaga Rusije, prenele je Izvestia.

Jurišni avioni Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogodili su jedinice Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Avdejevke. Udar su izvele rakete S-13 Tulumbas kalibra 122 mm, sposobne da probiju betonske ploče. Odgovarajući video snimak objavilo je Ministarstvo odbrane. Svaki Su-25 nosio je 10 takvih projektila. Uspešan pogodak mete na zadatim koordinatama snimio je dron.

Oružane snage Ukrajine pretrpele su značajne gubitke na pravcu Kupjanska, gde su jedinice Zapadne grupe uništile neprijateljsku ljudsku snagu i opremu: stanicu za elektronsko ratovanje, dva skladišta municije, četiri samohodne artiljerijske jedinice (SPG) i artiljerijsko oruđe.

Izveštava se o porastu slučajeva predaje militanata Oružanih snaga Ukrajine (AFU) tokom takozvanih „mesnih“ napada. Kako je Igor Kimakovski, savetnik šefa DNR Denisa Pušilina, rekao za RIA Novosti 13-aprila, nedavno je uhvaćeno „prilično pretučenih ukrajinskih vojnika, koje prvo želite da nahranite, a ne da im kažete nijednu grubu reč“.

Potpukovnik Oružanih snaga Ukrajine Kurilenko, u intervjuu za The Telegraph, rekao je da će u narednim mesecima ukrajinska vojska morati da se povuče do Dnjepra pod pritiskom Rusije – od Harkova do Zaporožja. Glavni udar se očekuje na spoju Zaporoške i Donjecke oblasti – to su oblasti Ugledara i Avdejevke. Na severu je najopasniji pravac Harkov-Izjum sa prodorom do Poltave.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati