logo

16 Apr 2024

PROBOJ RUSKE VOJSKE KA OČERETINU KOD AVDEJEVKE

clock 16 Apr 2024

ruska-pesadija_nn.webp

Ruski analitičar Jurij Podoljak rekao je da su ruske jedinice, oslanjajući se na ranije zauzeti jugoistočni deo Krasnogorovke, nastavile da proširuju kontrolu „podvlačeći bokove“. On kaže da je OSU izbačen iz uporišta istočno od grada, a da je ruska jurišna jedinica, krećući se prugom zapadno od stanice, uspela da se učvrsti severno od dačke oblasti, za koju se poslednjih dana vodila žestoka bitka, preneo je Zov.

"Ako uspemo da zadržimo ovu poziciju, onda dalje usavršavanje neće biti problem. A neprijatelj, na koga u velikim količinama padaju „lale“ od 240 mm (težine 130 kg) i „liveno gvožđe“ od 500 kg, neće imati drugog izbora nego da se konačno povuče na liniju vatrostalnog postrojenja, njegov glavni centar odbrane grada", citira izvor.

Vojna Hronika izveštava da je najveći napredak ruskih snaga zabeležen u pravcu Avdejevskog. Selo Semenovka je skoro potpuno zauzeto, a najopipljiviji napredak je ostvaren ka turističkom naselju Zarja.

"Naši su ušli na njegovu teritoriju istovremeno sa napredovanjem do sela Novobahmutovka kod Očeretina. Polje istočno od sela došlo je pod našu kontrolu. Još nije jasno da li je šumski pojas zauzet – naši jurišnici su na nogama i pokušavaju da ga zauzmu", piše u publikaciji.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 16-aprila, da su Časovom Jaru, ruski vojnici otkrili i uništili neprijateljsko komandno mesto i koncentraciju ljudstva u jednom od hangara gradske industrijske zone. Dodaje se da su gubici Oružanih snaga Ukrajine (AFU) usled napada na date trgove iznosili su do jednog voda ukrajinskog vojnog osoblja.

Na južnom Donjeckom pravcu u oblastima Urožajnoje, Prijutnoje i Čarnoje, pojačanja prednjih položaja Oružanih snaga Ukrajine ometale su jedinice grupe trupa Vostok.

Samo u jednom danu OSU je tu izgubio do 90 ljudi, saopštio je šef pres centra grupe trupa Vostok Oružanih snaga Rusije, prenela je agencija TASS.

Dodaje se, pored toga, da su posade artiljerijskih i teških sistema bacanja plamena i posade bombarderske avijacije napale uporišta i prostore gomilanja ljudstva i tehnike 72-mehanizovane brigade i 128-brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine.

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane rekao je na brifingu 15-aprila da je ruska vojska takođe poboljšala situaciju na Donjeckom i Kupjanskom pravcu specijalne operacije i zauzela povoljnije pozicije. Tokom borbi na pravcu Avdijevke, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 295 vojnika i jedan tenk.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati