logo

17 Apr 2024

MOBILISANE UKRAJINSKE ORUŽANE SNAGE BEŽE SA POLOŽAJA KOD NOVOKALINA I OČERETINA

clock 17 Apr 2024

osu24_nn.webp

Na pravcu za Časov Jar ujutro, ruski dopisnici javljaju da su ruski jurišnici ušli i preuzeli kontrolu nad poslednjim kućama u jugozapadnom delu Bogdanovke. Na istočnoj periferiji Časova Jara vode se teške borbe na jugu, ruske oružane snage napreduju ka vodenom kanalu, realizujući plan da pokriju istočni deo grada sa dve strane, prenosi Zov.

U Ukrajini pišu da je razlog proboja ruske vojske u rejon „Kanal“ Časov Jar bekstvo 67-brigade Oružanih snaga Ukrajine, kojom su komandovali nacisti sa Desnog sektora, prenela je Vojna Hronika.

"Na „nulu” su poslali mobilisane koji nisu hteli da ginu i prvom prilikom su se predali zajedno sa svojim položajima.

Slična situacija se nedavno dogodila i u 25. brigadi Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Tonenki-Umanski", piše u publikaciji.

Isti izvor javlja da je u sličnoj situaciji i 115-brigada kopnene odbrane Ukrajine. Mobilisane ukrajinske oružane snage ne mogu da izdrže ruski vatreni pritisak i beže sa položaja kod Novokalina i Očeretina. Štaviše, kod Očeretina komanda Oružanih snaga Ukrajine užurbano prebacuje kombinovane odrede iz različitih jedinica samo da bi zapušili rupe. Sve ove situacije ukazuju na nagli pad kvaliteta kadrova Oružanih snaga Ukrajine. Muškarci, prisilno mobilisani silom, se predaju, zaključuje autor publikacije.

Na Donjeckom frontu, ruske oružane snage potiskuju ukrajinske oružane snage iz Novomihajlovke i napredovale su severno od sela.

Borbe su teške, Oružane snage Ukrajine se drže svake zgrade. Oružane snage Rusije počele su da se kreću od Pervomajskog ka Nevelskom, izravnavajući front.

Ministarstvo odbrane Rusije je 17-aprila izvestilo da su posade teških bacačkih sistema TOS-1A „Solncepek“, jedinica snaga radijacione, hemijske i biološke odbrane Južne grupe, uništile uporišta vodova i skloništa jedinica Oružanih snaga Ukrajine na Donjeckom pravcu.

U izveštaju se pojašnjava da je tokom borbenih dejstava, neprimećen od strane OSU, „Solncepok“ prešao na vatrene položaje. Praćenje i prilagođavanje pogođenih ciljeva izvršile su posade bespilotnih letelica, koje u realnom vremenu prenosile rezultate udara na komandno mesto.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati