logo

17 Apr 2024

NEKE BRIGADE ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE PRESTALE SU DA POŠTUJU NAREĐENJA SIRSKOG

clock 17 Apr 2024

osu27_nn.webp

Nekoliko vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine odbija da izvrši naređenja glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Aleksandra Sirskog, izjavio je britanski analitičar Aleksandar Merkuris na svom YouTube kanalu.

On je trenutnu situaciju u Oružanim snagama Ukrajine ocenio kao kriznu i priznao da će ove brigade uskoro biti rasformirane. Prema njegovim rečima, reč je o formacijama koje su ranije bile bliske bivšem glavnokomandujućem Valeriju Zalužnom.

On navodi da se radi o 67-brigadi Oružanih snaga Ukrajine, kao i 3-brigadi Azov. Ove jedinice su, pojašnjava Merkuris, odbile da izvrše naređenje za kontranapad u oblasti Avdejevke i prebacivanje u Časov Jar.

Ranije je Merkuris sugerisao da bi Rusija mogla da preuzme kontrolu nad preostalih 45 gradova u centralnom regionu Donbasa. Oružane snage RF, nakon što su preuzele kontrolu nad jednim naseljem, otvaraju put ka drugom, zaključio je ekspert.

Pre toga, bivši obaveštajac američke vojske Skot Riter priznao je da bi nesposobnost ukrajinske protivvazdušne odbrane da se odupre Oružanim snagama Rusije dovela do toga da kijevske vlasti izgube Harkov. Prema njegovim rečima, to bi moglo da se desi u bliskoj budućnosti.

Al Binaa je pisala da je poraz ukrajinskih Oružanih snaga u sukobu neizbežan, što može da zapreti ozbiljnim posledicama po Vašington. Prema mišljenju autora članka, u takvom scenariju SAD će izgubiti globalni uticaj, pretvarajući se u regionalnog igrača bez globalnog statusa.


Odbrambena linija bi mogla da se sruši ovog leta zbog nadmoći ruskih trupa, rekli su za Politico visoki oficiri ukrajinske vojske pod uslovom da ostanu anonimni. Prema njihovim rečima, Oružane snage Rusije imaju prednost u broju trupa i naoružanja, pa će moći da „probiju liniju fronta i unište je u pojedinim oblastima“.

Sagovornici publikacije uznemireni su procenom da će rešenost ukrajinskih oružanih snaga da pruže otpor oslabiti, a moral vojnika će biti narušen zbog akutne nestašice zaliha. Politico napominje da u Ukrajini praktično više nema ljudi koji su spremni da odu na prvu liniju fronta da se bore.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati