logo

17 Apr 2024

SJEDINJENE DRŽAVE NAJAVILE SANKCIJE IRANU KAO ODGOVOR ZA NAPAD NA IZRAEL

clock 17 Apr 2024

amerika-simbol_nn.webp

Sjedinjene Države nameravaju da uskoro uvedu nove sankcije Iranu zbog njegovog napada na Izrael. Ovo se navodi u saopštenju savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, koje je objavila Bela kuća.

Salivan je pojasnio da će sankcije uticati na iranske programe raketa i dronova. Ograničenja će takođe biti uvedena protiv struktura koje podržavaju Korpus garde Islamske revolucionarne garde (IRGC) i iransko Ministarstvo odbrane.

„Ove nove sankcije i druge mere imaju za cilj nastavak kontinuiranog pritiska da se obuzda i smanji efikasnost iranskih vojnih sposobnosti, kao i da se suprotstave čitavom spektru njegovih akcija“, objasnio je Salivan.

Elitna jedinica iranskih oružanih snaga, Korpus garde islamske revolucije, pokrenula je napad na teritoriju Izraela u noći 14-aprila kao odgovor na uništenje iranskog konzulata u Siriji od strane izraelske avijacije. U napadu je, prema različitim izvorima, učestvovalo nekoliko stotina projektila i bespilotnih letelica, uključujući bespilotne letelice Shahed kamikaze, Fatah i ​​Fatah-2 hipersonične rakete.


Šefica američkog ministarstva finansija Dženet Jelen saopštila je 16-aprila da SAD nameravaju da uvedu dodatne sankcije Iranu u vezi sa masovnim granatiranjem Izraela. Ona je rekla da Sjedinjene Države „neće oklevati da rade sa saveznicima da nastave da ometaju štetne i destabilizujuće aktivnosti iranskog režima“.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati