logo

21 Apr 2024

REZOLUCIJA O SREBRENICI POLITIČKI AKT KOJI RUŠI TEMELJE DEJTONA

clock 21 Apr 2024

rs-zastava_nn.webp

Namere Bošnjaka i predstavnika kolektivnog Zapada da etiketiraju Republiku Srpsku kao genocidnu, time je ukinu i BiH učine unitarnom, muslimanskom, neće uspeti, poručio je predsednik Srpske Milorad Dodik.

Stučnjaci upozoravaju da je rezolucija o Srebrenici jednostran politički akt koji preti da uruši temelje Dejtonske BiH. Osuda namere da se zločin u Srebrnici okarakteriše kao genocid, još jednom je stigla od Jevreja nad kojima je Nemačka počinila genocid tokom Drugog svetskog rata.

Trojac Bećirović, Komšić i Lagumdžija nastavili su putšestvije po Njujorku kako bi izlobirali da se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvoji Rezolucija o Srebrenici. Ponavljaju da nije usmerena ni protiv koga, da nemaju nameru da etiketiraju Srpsku i Srbe kao genocidne, nego da nastoje da doprinesu boljem suživotu u BiH. A kad je već u Njujorku, Komšić je iskoristio priliku da prisustvuje obilježavanju godišnjice osnivanja tzv. Armije BiH. Valjda zarad mira. Ali ništa neobično za pomenuti trojac i njihove sponzore. 29 godina nakon dešavanja u Srebrenici i okolnim mestima, nastavljaju sa svojim prljavim nasrtajima na Republiku Srpsku i srpski narod, poručuje predsjednik Srpske Milorad Dodik.

"Hoće da nas obeleže za sva vremena, i nas i naše pretke i naše potomke da smo još i ‘genocidni’, hoće da nam ukinu Republiku Srpsku i ostvare svoj san o muslimanskoj BiH.

Da nije žalosno i tragično bilo bi smešno da Nemačka koja je počinila genocid, danas piše rezoluciju da je srpski narod genocidan. Ne pere se ljaga sa svog imena prebacujući je na druge. Istina je samo jedna, a srpski narod je uvek bio na strani istine i pravde, i tako će i ostati", ističe Dodik.

Narodni skup „Srpska te zove“ sa kojeg je odat pijetet svim stradalima, a koji je zasmetao političkom Sarajevu, pokazao je suštinu. Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Dušan Pavlović kaže da je najavljena rezolucija u Generalnoj skupštini UN jednostran politički akt, sa ciljem političkog Sarajeva i predstavnika kolektivnog Zapada, da kroz rezoluciju operu ruke od zločina koje su oni počinili.

"I odjednom je sad to genocid, ali ništa drugo nije genocid. Ni ono što se desilo u Africi, Severnoj i Južnoj Americi, ni u Aziji. Nije genocid ono što se desilo tokom NDH nad Srbima itd. ali sad je to genocid. Imamo konstantno negiranje zločina nad Srbima i u Drugom svetskom ratu, genocida nad Srbima i devedesetih" ističe Pavlović.

Srpski stradalnički narod, napadnut je zloupotrebom institucija BiH i zloupotrebom mehanizma donošenja odluka u spoljnoj politici, a sve s ciljem nametanja etikete „genocida“, poruka je akademske zajednice.

"To u ovom slučaju je na neki način i verovatno iskorišteno u neke dnevnopolitičke svrhe. Nažalost te dnevnopolitičke svrhe mogu da ostave trajne posljedice. Na kraju krajeva to će se sve videti kad to glasanje prođe", navodi profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.


Profesor međunarodnog javnog prava na Univerzitetu u Kragujevcu Dragan Dakić navodi da događaj u Srebrenici nikako ne može da poprimi i ponese univerzalnu simboliku jednog zločina, zato što je i on sam sa moralnog aspekta osporiv upravo kroz prizmu važećih akata koji su usvojeni u sistemu Ujedinjenih nacija.

Da zločin u Srebrenici, koji niko ne spori, ne odgovara definiciji genocida u više navrata upozoravao je i direktor Centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof, istučići da se optužbe za genocid koriste kao političko oruđe. Sa Zurofom je saglasan i Ričard Grenel, bivši izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine i bliski saradnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

"Nemci guraju rezoluciju UN da označi genocid 29 godina nakon događaja. Ne bi trebalo sve ratne zločine označiti kao genocid jer se time slabi ono što je nemačka Vlada uradila 1941-godine. Držite politiku podalje od ovog osetljivog, ali važnog etiketiranja", navodi Grenel.

Uz stalna negiranja srpskih žrtava koja slušamo iz Federacije i pozivanje na odgovornost i suočavanje sa prošlošću, predstavnici političkog Sarajeva odbijaju da prihvate poziv iz Srpske, koji je upućen i prije dva dana sa okupljanja u Banjaluci, da se oda počast svim žrtvama. Kada je predsednik Srbije došao u Potočare da oda pijetet žrtvama, znamo kako je završilo, piše RTRS.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati