logo

28 Apr 2024

DODIK REKAO DA SU SVI POTEZI STRANACA U VEZI SA KOSOVOM KOORDINISANI S PREDUMIŠLJAJEM

clock 28 Apr 2024

dodik1_nn.webp

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srbija poštovala sve sporazume sa Zapadom, a ipak žele da joj oduzmu Kosovo i Metohiju, uz zaobilaženje svih procedura. On je istakao da to potvrđuje aktuelna situacija u Savetu Evrope.

"Samo članice UN mogu da budu članice Saveta Evrope. A Kosovo to nije, pa ipak oni organizuju glasanje u tom smislu. Sve to predstavlja kršenje propisa, oni stvaraju propise kako im to odgovara. To samo govori u prilog tome kako su ti potezi učinjeni sa predumišljajem. Apsolutno sam uveren da su te stvari koordinisane. Na kraju krajeva, strane koje to promovišu su iste", rekao je Dodik, te dodao da je Srbija bila naivna.

Dodik je istakao da Srbi ne traže saveznike koji će se samo držati njihove politike.

"Mi tražimo saveznika koji će da razume i koji će sa nama ući u dijalog o našim problemima, a ne one koji će donositi odluke u nakim dalekim kancelarijama i nametati neosnovana rešenja. To neće uspeti nigde na svetu", istakao je Dodik.

Dodik je ukazao da Zapad pokušava da nametne svoj narativ liberalizma mnogim zemljama.

"Pogledajte kako su one prošle. Naravno, oni žele da njihova istina bude jedna i jedina, a verujem da u nameri da to održite morate naći mesto gde možete da pokažete silu i da to činite Srbima ili nekom drugom", rekao je Dodik, dodajući da je Ukrajina, na primer, potpuni fijasko Zapada.

On je rekao da Zapad vodi rat protiv Rusije koristeći ukrajinski narod kao posrednike.

"Bio sam na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti 2007-godine i čuo sam govor predsednika Vladimira Putina.

I šta je radio sve godine nakon toga, i nije bilo puno zahteva Zapadu, nemojte ići u Ukrajini, mi tamo ne želimo NATO, kao što SAD ne žele nikoga u Kanadi, Meksiku ili na Kubi. Zašto Rusija ne može da ima isto?", upitao je Dodik.

On je rekao da u realnosti Ukrajinci odrađuju Zapadu prljav posao.

"Zapad podstiče rat do posljednjeg Ukrajinca dajući milijarde. Činjenica je da je Zapad izgubio sposobnost da ima pravog lidera, nema nikoga ko može da preuzme tu ulogu. Sa druge strane su SAD iskoristile i oslabile EU do te mere da verujem da će EU za nekoliko godina biti zastarela", zaključio je Dodik.

(Srna)

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati