logo

01 May 2024

CVIJANOVIĆ U SB UN: REPUBLIKA SRPSKA NE KRŠI DEJTON, KVAZI-PROTEKTORI UGROŽAVAJU BIH

clock 01 May 2024

z-c2_nn.webp

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je princip jednakosti glavni čuvar mira i stabilnosti u BiH, a ne represija, tutorstvo ili međunarodne intervencije, kako često pogrešno i nerazumno tvrde oni koji žele da opravdaju takav međunarodni intervencionizam i svoje kolonijalno ponašanje.

U obraćanju putem video-linka na sednici Savjeta bezbjednosti UN na kojoj se razmatra situacija u BiH, Cvijanovićeva je pojasnila da je Ustav BiH, odnosno Aneks četiri Dejtonskog sporazuma, pažljivo koncipiran tako da uspostavi sistem sa dva entiteta s visokim stepenom autonomije i tri konstitutivna naroda, kao i sa važnim mehanizmima podele vlasti, koji garantuju svim konstitutivnim narodima zaštitu od majorizacije i ravnopravno učešće u upravljanju zemljom.

Zahvalivši se na prilici da se obrati Savetu bezbednosti i podeli svoje stavove i viđenje situacije u BiH, Cvijanović je govorila o Republici Srpskoj i stavovima njenih institucija, koje, kako je istakla, mnogi često pogrešno prikazuju na prilično tendenciozan način, unutar i izvan BiH.

"Republika Srpska ne krši Dejtonski sporazum niti međunarodno pravo. Naprotiv, zalaže se za striktno pridržavanje Ustava BiH, kao dela ugovora, koji većinu nadležnosti ostavlja u rukama dva entiteta i svakom od tri konstitutivna naroda obezbeđuje mehanizme zaštite njihovih prava", pojasnila je ona.

Takođe, dodala je ona, poštovanje međunarodnog prava znači da visoki predstavnici moraju biti imenovani u skladu sa procedurama utvrđenim Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i delovati u okviru propisanog mandata.

"Republika Srpska ne krši vladavinu prava. Naprotiv, zalaže se za poštovanje našeg Ustava i procedura koje on propisuje. Protivi se zloupotrebi i zaobilaženju naših institucija i odredaba Ustava kao što je, na primjer, to slučaj sa aktuelnom rezolucijom o danu sećanja na Srebrenicu. Na pripremi ove rezolucije za glasanje na Generalnoj skupštini UN radi se bez ikakvih prethodnih konsultacija i odobrenja od strane relevantnih i nadležnih institucija BiH", ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Republika Srpska ne podriva demokratiju, naprotiv, Republika Srpska je postojana u stavu da samo naše demokratski izabrane institucije imaju pravo da donose zakone i da zakone ne mogu i ne smejuu nametati neizabrani strani državljani.

"Republika Srpska je opredeljena za mir i stabilnost i želi da vidi BiH kao istinski demokratsku i suverenu državu sposobnu da promoviše unutrašnji dijalog u traženju uravnoteženih, u Ustavu utemeljenih rešenja koja bi odgovarala svima u BiH. Nažalost, izazovi sa kojima se suočavamo poslednjih godina prete da ugroze ne samo Ustav BiH nego i bezbednost i stabilnost zemlje, pa čak i celog regiona Zapadnog Balkana. Ovim pretnjama direktno doprinose oni koji BiH uporno drže u statusu kvazi-protektorata, gde se zaobilaze vladavina prava i demokratsko upravljanje, a autokratske/kolonijalističke strane intervencije sprečavaju pomirenje među našim narodima", ukazala je srpski član Predsjedništva BiH.

Ona je navela da Predsedništvo BiH deluje kao kolektivni tripartitni šef države i u to telo izabrana je iz Republike Srpske, jednog od dva entiteta koja čine BiH.

Željka Cvijanović je podsetila da se druga dva člana Predsedništva BiH biraju iz drugog entiteta, Federacije BiH i dodala da to jasno pokazuje da BiH nije jedna izborna jedinica kada je reč o izboru za zajedničke institucije na nivou BiH.

(Srna)

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati